Trots ihållande vinter och kyla är det faktiskt dags att skörda årets första gurka. Det görs i Väderstad, där landets enda ekologiska fullsäsongsodling av gurkor finns.
Att kliva in i Tåkerngrönts växthus är som att komma till en försommardag vid Medelhavet, där är 20 grader varmt och 70 procents luftfuktighet. Där står plantorna i långa rader och gurkorna verkar växa så det knakar. Ägaren Göran Ektander visar oss det största exemplaret.
-- Den här ska bli en tredjedel större innan den skördas. Den blir färdig på fredag (läs idag), säger han.
Det tar fem veckor så här års från plantering till att en färdig gurka kan skördas. På sommaren går det på tre veckor när solen ligger på längre.
-- På vintern blir det för mörkt för att de ska kunna växa. Den första november tömmer vi huset och sen börjar vi värma upp det igen den 15 januari.
Något som ser ut som en liten fröpåse hänger på plantorna här och var. Göran Ektander berättar att varje påse innehållit cirka 1 000 nyttodjur, även kallade rovkvalster. Nu har de krupit ut för att göra sitt jobb.
-- De käkar trips. Trips är en lite svart gynnare som gillar att käka upp gurkbladen.
För att vara Kravgodkänd odlare krävs det att man använder biologisk bekämpning av skadedjur. Men det är ett precisionsarbete att få biologisk bekämpning att fungera. Det gäller till exempel att hålla koll på att inte alla skadedjur dör ut.
-- Om alla spinnkvalster dör då svälter rovkvalstren ihjäl. Vi måste alltså ha några kvar, för det är väldigt dyrt om man blir tvungen att köpa nya nyttodjur.
Göran Ektander kallar sig själv för "nischbonde". Det ekologiska tänkandet går som en röd tråd genom hela verksamheten. Det hela började med ett hönseri och en halmpanna i början av 90-talet.
-- Initialt kom växthuset till för att jag ville utnyttja värmesystemet som gav en massa överskottsenergi.
Hönsgödseln använder han som näring till gurkorna och värmen i växthuset kommer från den egna halmeldade pannan. Det besparar miljön ökade koldioxidutsläpp motsvarande 160 000 liter eldningsolja per år.
Det går inte att få några EU-bidrag för att starta och driva Kravodling i växthus, vilket kan vara en orsak till att Göran Ektander är ensam om att odla på det här sättet.
-- Vi får ut 50 procent av vad en vanlig odlare får. Målet är att bli bättre och komma upp i volymer på 70 till 80 procent. Får vi större volymer kan vi få ner priset. Det är vår största utmaning och väldigt stimulerande.