Susanne Dalskog har lång erfarenhet av arbetsmiljöer där kvinnorna är i minoritet. Hon tycker själv att hon klarat sig bra, att hon aldrig känt sig i underläge.
Hon har varit kommunikationschef på Väderstad sedan 2018, och innan dess jobbade hon på Saab i 18 år.
– Jag går igång på att få bygga och forma – gärna från ingenting. Det fanns egentligen ingen kommunikationsorganisation när jag kom till Väderstad.
Hur har ni arbetat med jämställdhet på Väderstad?
– I mitt tidigare liv på Saab satte man ganska tidigt målet att man skulle vara minst 30 procent kvinnor. Det blev väldigt påtagligt. Frågan var faktiskt uppe precis nyligen, om vi skulle sätta ett liknande mål på Väderstad, men jag tror att vi kommer att angripa frågan mer ur ett mångfaldsperspektiv – inte bara tänka kvinnligt och manligt.
Hur är det att vara kvinna på din arbetsplats?
– Jag har valt att se det som en fördel att vara kvinna i mansdominerande branscher. Jag har vid tre tillfällen varit mammaledig och efter varje tillfälle har jag tagit kliv i min karriär. Det tycker jag var häftigt, att arbetsgivaren valde att satsa på mig trots mammaledigheten. För mig har det aldrig varit ett bekymmer att vara kvinna. Men jag tror att det är viktigt att jobba aktivt med frågan – det händer ju inte av sig självt. Jag skulle avsky att bli inkvoterad för att jag är kvinna, det måste vara kompetensen som avgör, men om man som arbetsgivare har två likvärdiga kompetenser så kan man ju försöka tänka mer mångfaldigt.
Har du som kvinna upplevt några hinder tidigare i din karriär?
– Jag känner inte att jag har varit speciellt utsatt, men det kanske beror på att jag nog skulle ha sagt ifrån. Jag skulle snarare vilja lyfta möjligheterna man har som minoritet. Man får träna på att göra sin röst hörd. Det är nog bra med lite skinn på näsan.
Susanne upplever att jämställdheten är en del av Väderstads värdegrund. Hon spekulerar lite kring anledningarna.
– Rune var ju den stora innovatören men han hade aldrig klarat sig utan Siw som höll koll på fakturorna och ekonomin. Så det var jämlikt, de hade inte klarat sig utan varandra. Och nästa generation är ju tre bröder och en syster. Man har varit både kvinnor och män som format bolaget från början. Jag tänker att det kan genomsyra hela verksamheten på ett positivt sätt.
Vilka kvinnor har inspirerat dig?
– En av mina tidigare chefer. En stark kvinna som var duktig på att se och lyfta andra kvinnor. Hon bidrog till att jag tog jobben i Indien och i Asien. Men den största kvinnliga förebilden är väl egentligen min mor. Hon har alltid sett möjligheter, trots att hon själv hade en väldigt tuff uppväxt.
Sedan 2003 har Susanne haft olika typer av ledande roller på sin arbetsplats – och 2011 erbjöd Saab henne en tjänst i Indien. Även där gick hennes yrke ut på att bygga upp kommunikationsverksamheter.
– Det var jättehäftigt, både på det yrkesmässiga och personliga planet. Vi var två år i Indien och sedan flyttade vi vidare till sydostasien. Min yngsta var bara tre år när vi flyttade ut.
När Väderstad sedan hörde av sig var Susanne tillbaka i Sverige. Hon bestämde sig för att ta jobbet, för att få testa något annat.
– Och det har jag inte ångrat. Jag tycker försvarsindustrin är otroligt viktig också, men att få fram mat till växande befolkning – det känns som att man bidrar till nåt riktigt bra.