Salmonellan var nära att knäcka honom

Snart serveras julskinkan på Walltorps gård. Men 2003 blir ett år som AndersHansson och andra svinbönder aldrig glömmer. Året då en liten salmonellabakteriepå rymmen orsakade skador för miljoner.

Ulf Hansson på Walltorps gård lotsarsuggorna till en väntande lastbil. Detär dags att åka till en annan gård ochbli betäckt. Bild: PIA MOLIN

Ulf Hansson på Walltorps gård lotsarsuggorna till en väntande lastbil. Detär dags att åka till en annan gård ochbli betäckt. Bild: PIA MOLIN

Foto:

VÄDERSTAD2003-12-22 09:15

Asfaltsvägen letar sig förbi stolta Appuna kyrka som lyser vit på östgötaslätten denna decembergrå eftermiddag.

Här ligger grisgårdarna tätt. Gården Appuna har Östergötlands största svinbesättning. Granne bor Hanssons, med bröderna Per, Ulf och Anders med familjer i var sitt hus.

Hit till Walltorp flyttade föräldrarna 1955 och att ta över lantbruket var i det närmaste lika självklart som självvalt för de tre.

Äldste brodern Anders öppnar dörren till ett svinstall. Lätt stickande ammoniak letar sig in i näsborrarna. Doften är inte obehaglig men ovan för en stadsbo.

Inga bakterier

Innanför dörren står ett fotbad att doppa gästande stövlar i. Här släpps inga bakterier över tröskeln.

-- Först trodde jag inte det var sant. Kände nästan vanmakt och visste inte hur vi skulle göra.

Tankarna går tillbaka till onsdagen den 25 juni. Nordanvinden drev in en del regnskurar över slätten den dagen. Molnen var täta när bröderna fick beskedet om att gården var en av 48 som fått salmonellabesudlat foder från Svenska lantmännens fabrik i Norrköping.

Men det kom inte som en fullständig chock. Några dagar tidigare hade distriktsveterinären tagit prover på grisarnas avföring och ett prov gav utslag.

Gården spärrades av. Inga djur fick lämna Walltorp. Nu väntade en tid av ängslan och stor ovisshet. Totalt togs femtonhundra prover - tre prover från grisarnas avföring var positiva.

-- Första tanken var att jag skiter i allt, jag ville ringa någon och säga ta hand om rubbet. Vi hade ju inte orsakat smittan. Men så fungerar det inte. Det var bara att börja jobba.

Anders lyfter upp och klappar en svartfläckig sex dagar gammal griskulting från en box, medan han berättar. Den bastanta tvåhundra kilo tunga sugga nummer 2593 klagar högljutt men tystnar när kultingen återvänder.

Sommarens semesterplaner lades åt sidan och ett minutiöst arbete tog vid.

Datorstyrd mat

-- Jo, vi kom i väg med familjen fem dagar i somras, drar han sig till minnes.

På Walltorp, som på många andra större gårdar, får djuren mat med hjälp av en datorstyrd anläggning.

Maten, en blandning av bland annat vassle, korn, vete, vitaminer och mineraler, pumpas ut i rörledningar till stall och boxar.

Kilometervis med så kallade foderlinjer tömdes, diskades och desinficerades. Stora fodersilo skruvades ned plåt för plåt. Minsta skruv rengjordes. Förråd med spannmål tömdes och varje vrå dammsögs minutiöst. Avdelningar för suggor och slakt-svin sanerades.

Anders Hansson bläddrar i en pärm på kontoret. Som vd i företaget Walltorps Lantbruk AB har han fört dagbok över året han aldrig glömmer.

-- Få se... 2 850 timmar har vi själva lagt ned på att göra rent. Till det kommer en saneringsfirmas arbete på 60 dagar.

Dålig information

På kontorsväggarna hänger flera utmärkelser om att Walltorp blivit utsedd till bästa slaktsvinsproducent under flera år. För att använda företagarens språk så produceras det 9 000 smågrisar årligen på gården.

När salmonellan slog till fanns 4 800 djur på gården. Knappt 800 avlivades.

-- Grisarna var inte sjuka utan avlivades ur djurskyddssynpunkt. De växte, blev för stora och det blev för trångt. Slakteriet hade inte kapacitet att slakta alla djur.

Kontakten med distriktsveterinären var tät. Anders har inget annat än gott att säga om samarbetet, när väl arbetet kom igång.

-- Jag upplever att det tog nästan en månad innan vi fick besked hur saker och ting skulle ske. Det var frustrerande för det fanns ingen handlingsplan varken på länsstyrelsen, jordbruksverket, hos lantmännen eller slakterierna för en sådan här situation.

Dålig information

Han är inte förvånad. Utbrottet skedde på sommaren, i semestertider.

-- Jag tror ingen i sin vildaste fantasi kunde tro att det skulle bli så här stort.

Men Anders är kritisk till hur lite information drabbade bönder fick.

-- Vi ringde till länsstyrelsen, tjatade och blev nästan oförskämda för att få veta hur vi skulle göra. Det hjälpte. Tur att inte alla gjorde likadant.

Familjen Hansson har fått stöd av lantmännen som lånat ut pengar när intäkterna från grisarna försvann. 6,5 miljoner kronor beräknas den tusendels millimeter stora stavformade bakterien salmonella ha kostat Walltorp.

Fortfarande är det inte klart hur mycket ersättning familjens företag får eller vem som ska betala i slutändan.

För hårda krav

Anders ifrågasätter de svenska hårda reglerna för salmonella.

-- Jag förutsätter att det blir en debatt i Sverige. Se på Danmark, där har man differentierade regler beroende på hur aggressiv salmonellan är och där bryr man sig inte alls om den här salmonellatypen.

Det är en konkurrensfråga, menar han, eftersom allt mer av det griskött som säljs i Sverige kommer från Danmark.

-- Det får vi acceptera men då måste vi konkurrera på samma villkor, annars överlever vi inte.

I början av november förklarades Walltorp fritt från salmonella. Men det tar tid att få produktionen i balans igen.

En gång tidigare har Anders Hansson drabbats av salmonella. Familjen var på semester i Thailand och gjorde ett strandhugg med en båt. Lunchen dukades upp -- bröd, ostar, frukt.

-- Jag var jäkligt hungrig och högg in på en ilsket röd korv, full med stora prickar i. Det skulle jag inte ha gjort...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!