Psalmodikon: Lär dig spela på 20 minuter

Här är den hittills enda gruppen i länet som vårdar och utövar konsten att spela psalmodikon.

Kyrkomusiker Marcus Johansson leder psalmodikongruppen i Väderstad, här med församlingens egna dyrgrip. I bakgrunden Agneta Tynelius Herlitz och Nils Brickarp.

Kyrkomusiker Marcus Johansson leder psalmodikongruppen i Väderstad, här med församlingens egna dyrgrip. I bakgrunden Agneta Tynelius Herlitz och Nils Brickarp.

Foto: Sune Johansson

Väderstad2021-09-17 11:30

Det är inte alls någon svår konst. Man lär sig spela på 20 minuter, förklarar medlemmarna i gruppen, och för att bevisa det har de lagt fram ett instrument åt mig när de repeterar i Väderstad kyrka.

undefined
Enkelt att bygga, enkelt att spela, var devisen. Det är inget konsertinstrument, utan en hjälp för psalmsång. Notera Nils Brickarps hemgjorda stråke.

1819 fick Sverige en ny psalmbok. Men många kyrkor saknade orgel och kyrkobesökarna kunde inte de nya melodierna. Lösningen blev en uppfinning som kom från Danmark. En enkel monocord, ett ensträngat instrument i form av en avlång trälåda med en sträng av fårtarm. Greppbrädan har siffror för respektive ton som alstras med stråke.

Hovpredikanten Johan Dillner introducerade instrumentet och förde över psalmboken till noter med fyrstämmig sifferskrift. Psalmodikon blev Sveriges vanligaste instrument. Omkring 100 000 som mest.

– Vi träffas en gång i månaden och övar här i Väderstad, berättar Olof Irander från Skänninge.

undefined
Delar av spelgruppen i Väderstad. Fr v Nils Brickarp, Agneta Tynelius Herlitz, Marcus Johansson, Eva Johansson och Olof Irander.

Det är han som fått uppdraget att på 20 minuter lära mig. Väderstads kyrkomusiker Marcus Johansson har arrangerat Björn Skifs "Håll mitt hjärta" för psalmodikon. Ett lämpligt val för en nybörjare då den går sakta och har långa toner. Varje ton på notpappret har en siffra, som överensstämmer med siffror på greppbrädan. Halvtoner upp eller ned markeras med plus eller minus. Det kan inte bli enklare, även om det gnisslar lite om den välhartsade stråken. Det låter nästan vackert.

– Vi gör det här för att det är roligt. Och så är det ju kulturhistoria som vi håller levande, säger Agneta Tynelius Herlitz från Vikingstad.

Hon har kommit med på senare tid. De andra träffades på en kurs i psalmodikon i Linköping 2017. 

undefined
Kyrkomusiker Marcus Johansson leder psalmodikongruppen i Väderstad, här med församlingens egna dyrgrip. I bakgrunden Agneta Tynelius Herlitz och Nils Brickarp.

Nils Brickarp från Tranås fick upp ögonen för instrumentet vid ett besök i emigrantmuseet i Asby. Nu är han och sambon Eva Johansson båda med i spelgruppen i Väderstad.

– Det dyker upp instrument ibland på loppis, eller som folk hittar på vindar när de flyttstädar, både gamla 1800-talsbyggen och senare byggda, säger Marcus Johansson.

Han visar en riktigt gammal som idag finns i Väderstad församling, fast det står Hogstad inristat på resonanslådan. Den har även spår efter andra strängar som tros ha varit för resonans, alltså att man inte spelade på dem. Ett annat instrument är så nytt som från 2010.

I början av september höll Nordiska psalmodikonförbundet sitt årsmöte i Vårfrukyrkan i Skänninge. Då spelades det på omkring 15 instrument samtidigt. Gruppen från Väderstad var några av deltagarna. Och 17 oktober spelar de vid gudstjänsten i Väderstad kyrka. 

Karta: Väderstad kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!