Små sjuka råttor, hästar och kaniner får hjälp av en viss doktor Krall. Så gick signaturmelodi till barnprogrammet. Samma melodi gäller till stor del på veterinärstationen i Väderstad.
Redan för ett år sedan stod de nya lokalerna klara, men det var först förra helgen som man valde att ha den officiella invigningen. På invigningen uppmanades barn att ta med sig sina gossedjur för behandling.
– Vi är jättenöjda. Under invigningsdagen kom över hundra personer. Flera gossedjur blev undersökta, en del blev till och med sydda med stygn, berättar Robert ter Horst.
Han är klinikchef för jordbruksverkets distriktsveterinärmottagningar i Väderstad, Borensberg och Linköping.
– I de gamla lokalerna var det för trångt, och de uppfyllde heller inte jordbruksverkets normer för hygien och arbetsmiljö, berättar Robert ter Horst.
Han säger att Sverige ligger i framkant vad gäller hygien och också restriktiv antibiotikaanvändning för djur.
– Vi har en bra antibiotikapolicy för behandling av djur. Det är framförallt svenska veterinärer tillsammans med jordbruksverket som påverkat andra länder att bli mer restriktiva med användningen av antibiotika, säger han.
Vid förra helgens invigning behandlades barnens gossedjur. Idag är det på riktigt. Hunden Lisa och katten Gustaf får hjälp av veterinär Anna Haglund.
Katten Gustaf är nyopererad och ligger inne i stallet och vaknar upp så sakteliga. Anna Haglund tittar till henne och lyssnar på hjärtat då och då.
Hunden Lisa är på ett kort besök för att bli vaccinerad. Hon är inte det minsta rädd för sprutan utan mer misstänksam mot Corren kamera. Hon morrar ordenligt när det tas bilder till tidningen.
Vad är speciellt med veterinärstationen i Väderstad?
– Att den är placerad på landet. Det är en medveten satsning från jordbruksverket för att behålla en levande landsbyggd, säger Robert ter Horst.
Han berättar också att man anpassat lokalerna helt och hållet efter de senaste reglerna. Han är speciellt stolt över den digitala röntgenapparaten och det särskilda rummet för att behandla tandhälsa hos djur.
– Utvecklingen har gått enormt framåt. En stor anledning till detta är att människan vill göra mycket mer för sina djur numer, säger han.
Det är ibland en balansgång mellan djurets bästa och det djurägaren önskar säger han.
– De flesta djurägare är väldigt förstående och är också en viktig länk. De har en god kunskap om sitt djur och kan förmedla det som inte djuret kan berätta. Duktiga djurägare kan se på sitt djur om något är fel, menar Robert ter Horst.
Distriktsveterinärerna har en lång tradition med att åka ut till gårdar för att behandla djur.
– Det har nu blivit en fokusförflyttning till sällskapsdjur och hästar. Vi jobbar numer mycket mer med dessa djur och gör därför en hel del satsningar på utbildning för personalen. Vi kommer också öppna ytterligare lokaler. Närmast i Rimforsa i november, berättar han.
Robert ter Horst visar runt i det nya huset för veterinärerna och deras kunder i Väderstad. Huset är genomtänkt både för personal, kunder och djuren som ska behandlas.
I närtid ska vi försöka bygga en hästspilta för att kunna ta emot hästar här på mottagningen, berättar Robert ter Horst.
Vi möter veterinärassistent Anna Florhed inne i labbet.
– Det är underbart med nya lokaler. Det är lättstädat och gott om utrymme för djuren, säger hon.