Det var den 3 juli i år som Boverket införde det nya bidraget "för energieffektivisering i småhus".
– Det är nog inte så många som vet att man kan få det. Det kan bli ett bra bidrag om man vill energieffektivisera sitt hus om man har direktverkande el eller en luftvärmepump som är äldre än 10 år, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare i Mjölby kommun.
Invånarna i Mjölby kommun har möjlighet att via kommunens energirådgivare få hjälp i hemmet för att se över sin energiproduktion och hitta lösningar för att effektivisera ventilation och uppvärmning. En av dem som nyttjat det är Stefan Sandell i Väderstad. Hans hus värms upp med direktverkande el. Hittills har han även eldat med ved som gett en skön innetemperatur och även minskade elräkningar. Men sedan började han få svårt att få veden hemlevererad och behövde kika på en annan leverantör.
– Jag såg snart att det var det tredubbla priset för ved. Då började jag se över vilka andra lösningar som finns.
Första tanken var att skaffa solceller. Han har stort tak, dessutom i bästa söderläge. Han besökte en av kommunens solcellsföreläsningar, som även planeras att arrangeras under hösten, och nappade på erbjudandet att få hembesök av kommunens energi- och klimatrådgivare.
Ann-Christin Nilsson Cedermo, som jobbar som eneri- och klimatrådgivare, ger ofta rådet att börja med att se över vad som kan göras på insidan och utsidan innan man lägger pengar på solceller.
– Först och främst ska man energieffektivisera sitt hus, kolla över lister vid fönster och sätta för draperier vid altandörrar exempelvis. Solcellerna producerar jättemycket från mars till november men det finns mycket att vinna på att se över ventilation och uppvärmning. Sedan måste man även minska sin energianvändning.
Ett annat råd hon ofta ger just till hushåll som värms upp med direktverkande el är att installera en luftvärmepump. Egenföretagaren Anders Svensson är den som sett till att en sådan nu finns plats hos familjen Sandells.
– Den beräknas minska antalet kilowattimmar per år med över 50 procent, berättar han.
Faktorer som påverkar årsförbrukningen är storlek på hus, planlösning och var pumpen placeras. Han råder den som redan har en luftvärmepump, som är äldre än tio år, att byta ut den om något skulle gå sönder.
– Den tekniska utvecklingen har gått fort med alla funktioner som finns i pumpen, med luftrengöring och likaså hur effektiva de är.
Genom att placera ett litet skärmtak över utedelen av luftvärmepumpen så avfrostar sig utrustningen snabbt.
– Dessutom minskar vi skräpet som kommer på baksidan på utrustningen, vilket gör att man sparar drygt tusen kilowattimmar per år, säger Anders Svensson.
För att få ta del av det nya bidraget så gäller det att ha koll på villkoren.
– Ett krav är att man måste byta varmvattenberedare till en sort som har värmepump. En sådan har väldigt hög verkningsgrad, ungefär 60 procent. Man kan tycka att det blir mycket pengar att lägga ut, men om en varmvattenberedare skulle kosta runt 30 000 kronor så kan man se det som att man får den på köpet genom bidraget, säger Ann-Christin.
Stefan Sandells luftvärmepump kostade cirka 30 000 kronor.
– Nu funderar jag på om jag ska byta även varmvattenberedaren och så jag kan ta del av bidraget. Det kom som ett bra tillskott, men jag hade skaffat luftvärmepump ändå.