Nya rekommendationer för Vätternkräftor – efter ny PFAS-mätning

Kräftor från Vättern omfattas nu av kostrekommendationen för fisk. Detta efter att prover från sjön visar på förhöjda halter av PFAS.

Mathias Cah driver Marcuskräftan i Väderstad.

Mathias Cah driver Marcuskräftan i Väderstad.

Foto: Fredrik Sandberg

Väderstad2025-02-02 13:00

Den som verkligen gillar att äta Vätternkräftor flera gånger om året kanske får begränsa sitt intag framöver. Det var i augusti förra året som länsstyrelserna runt Vättern tog prover på tolv platser i sjön. Efter analysering och rådgivning med Livsmedelsverket väljer nu länsstyrelserna att inkludera kräftor i kostrekommendationerna för fisk från sjön.

undefined
Anton Hallden, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Jönköping.

– På något sätt känns det som ett samhällsmisslyckande egentligen, att vi lyckats förorena en värdefull sjö som Vättern, så att man inte kan äta i den omfattningen som vissa vill, säger Anton Hallden, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Jönköping.

Mängden kräftor och fisk man får äta beror på ålder och hälsotillstånd. Är du barn, gravid, ammande eller planerar att bli gravid rekommenderas du äta dessa högst två till tre gånger per år. Övriga vuxna utan riskfaktorer rekommenderas till högst tolv gånger.

undefined
Är du barn, gravid, ammande eller planerar att bli gravid rekommenderas du äta dessa högst två till tre gånger per år. Övriga vuxna utan riskfaktorer rekommenderas till högst tolv gånger.

Anton Hallden tillägger dock att mängden PFAS i kräftorna är låga i jämförelse med fiskarna i Vättern.

– En person som äter kräftor några gånger om året behöver inte vara orolig för detta.

Ett försäljningsförbud anses inte heller nödvändigt på grund av att risken för folkhälsan är låg.

undefined
Mathias Cah driver Marcuskräftan i Väderstad.

Mathias Cah, vd för Marcuskräftan, ser positivt på de nya riktlinjerna:

– Det är bra att de faktiskt går ut med detta för att lugna ner situationen, tidigare har det legat i ett vakuum eftersom vi inte vet vad som gäller. Nu måste vi vara pålästa i frågor som våra konsumenter ställer, till exempel vid graviditet.

De nya rekommendationerna gäller fram tills att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) presenterar sin risk- och nyttovärdering av fisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!