– Ni kommer när det är som rörigast! kvittrar ägaren Helene Schwenke när hon rör sig mellan de trånga utrymmena nere vid den tillfälliga serveringsdisken.
Det har inte riktigt varit sig likt på Centralkonditoriet på sistone. Ombyggnaden har pågått sen i somras, men planeringen har ägarduon Helene och Thomas Schwenke, levt med under fyra år. Det gamla bageriet som låg på konditoriets baksida revs i förra veckan, men kommer delvis att byggas upp igen efter att en ny grund har lagts. Intill det gamla bageriet har en ny byggnad rest sig. I markplan är det nya, mer moderna bageriet redan i drift. Större ytor och därmed också bättre ur arbetssynpunkt.
– Vi har verkligen haft det jättetrångt, så det här kommer att bli bra.
På övervåningen i den nya byggnaden skapas 45 sittplatser och mellan huvudbyggnaden och den nya övervåningen byggs en gammaldags glasveranda som binder samman de båda huskropparna. Där skapas också en uteservering på en del av taket. Utöver det bättre personalutrymmen, nya kundtoaletter och en handikappingång. Totalt innebär tillbyggnaden 100 extra kvadrat.
– I sommar hoppas vi att alla som vill fika ska få plats – det har hänt ganska ofta att platserna tagit slut och att kunder fått vänta.
Den som brukar besöka kaféet har säkert också noterat att serveringsdisken inte står där den brukar. Den ska flytta tillbaka till sin ursprungliga plats, till höger om entrén, i mitten av mars. När det arbetet görs, kommer man också att hålla stängt under några dagar. Och sen var det ju det här med den gamla stilen.
– Den kommer att bevaras, det är alla oroliga för, säger Helene nöjt. Vi har gamla möbler som väntar på att få flytta in. En del är från loppis, en del är släktklenoder.
Tapeterna i de nya lokalerna är också redan bestämda.
– De är lite blåvita, med stora, bulliga medaljonger. Vi vill ge samma känsla som i den gamla delen, det passar ju huset.
I den gamla byggnaden har det bedrivits kafé ända sen den byggdes 1914. Byggnaden fick förra året en Q-märkning, vilket innebär att entrésidan mot gatan ska bevaras. Därför kommer också utbyggnaden att kläs i samma stil, det vill säga vit puts.
Konditoriets möjligheter att snart kunna ta emot fler gäster kan också innebära behov av mer personal på sikt. Men just nu är det fokus på invigningen den 6 juni.
– Allt känns bra, men lite overkligt att det snart är klart. Det betyder mycket för hela familjen.