Leveranser av lingonvin igång

Vad som började med en förvärvad tappmaskin har fortsatt med nystartad vintillverkning, och var det slutar vet varken Joakim eller Patrik Mautner på Bouquet Saft och Vintjänst.

Joakim Mautner på Bouquet Saft och Vintjänst i Väderstad visar nya tappningsmaskinen och lingonvinsetiketter.

Joakim Mautner på Bouquet Saft och Vintjänst i Väderstad visar nya tappningsmaskinen och lingonvinsetiketter.

Foto:

VÄderstad2003-07-17 05:53

Corren skrev i maj att det populära lingonvinet som tidigare tillverkades i Tranås kommer att tillverkas Väderstad av Bouquet Saft och Vintjänst AB, detta sedan Tranåsföretaget hade gått i konkurs.

Nystartat bolag

-- Det började med att vi var intresserade av en tappmaskin från konkursboet, och sedan ledde det ena till det andra och det slutade med att vi startade ett nytt bolag tillsammans med det Jönköpingsföretag som köpte rättigheterna till bland annat lingonvinet, säger Patrik Mautner som driver familjeföretaget Bouquet tillsammans brodern Joakim.

Företagets grundverksamhet är tillverkning av saft, glögg och grunderna till vinsatser.

-- Vi ska sköta tillverkningen av viner, glögg och några andra drycker här i Väderstad och killarna i Jönköping kommer att sköta marknadsföring och försäljning.

Slut på Systemet

När Corren besöker det gamla mejeriet i Väderstad där Bouquet har sin saft- och vinproduktion, är det nästan semesterstängt.

-- Vi har semester egentligen men vi var tvungna att köra vidare några dagar för att få iväg en omgång av lingonvinet, för det är slut på Systembolagets lager, säger Joakim Mautner.

-- Vi fick vänta på en rad olika tillstånd innan vi kunde börja tillverka alkoholhaltiga drycker i våra lokaler, tillägger Patrik.

Miljoninvestering

För att kunna tillverka lingonvinet och övriga nytillkomna drycker har bröderna Mautner gjort nyinvesteringar på närmare en miljon och sex stora jästankar på 6 000 liter kom tillsammans med tappmaskinen från konkursboet till nyrenoverade lokaler.

-- Det gick bra för företaget förra året, så det var rätt tillfälle att göra en chansning, säger Patrik.

-- Fast egentligen är det inte så mycket chansning, för vi står inte och faller inte med det här projeket. Vintillverkningen är ju en extra grej som mest är kul, tillägger Joakim.

Nyanställning

-- Vi vet ju inte hur det kommer att gå, men redan i dag så har lingonvinet en försäljning på ungefär 1 000 flaskor i månaden, och tillsammans med de andra produkterna är det mer än vi klarar av att tillverka i dag, säger Joakim.

-- Planerna är att den volymen ska fördubblas många gånger, så det troliga är att vi får göra ytterligare investeringar. Vi vet redan i dag att vi kommer att behöva nyanställa minst en person till hösten.

När lingonvinet tillverkades i Tranås var fabriken en stor turistattraktion. Turister från hela landet kom i bussar för att se på tillverkningen och som mest hade fabriken 2 500 besökare varje år.

-- Enligt Johan Erhlin (ägaren till Tranåsfabriken) finns det en stor efterfrågan på resor till fabriken här i Väderstad. Han pratar om 300 bussar om året och det är ju nästan en buss om dagen, funderar Patrik Mautner.

-- Vi ligger ju bra här bredvid E:4an också, tillägger Joakim. Men det här hör till framtiden, är han snabb att tillägga. Man får ta en sak i taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om