Kyrkoherden anlitar advokat

Stiftet och domkapitlet dröjer med att lägga korten på bordet om förhållandena i Väderstads pastorat. Kyrkoherde Bernt Fransson bereder sig på otrevliga besked, i alla fall har han anlitat advokat.

väderstad2004-03-20 07:28

Sedan i höstas har tre personer på stiftet, en jurist och två präster, utrett förhållandena i Väderstads pastorat.

Bakgrunden är att det varit turbulens i flera avseenden. Bland annat har många förtroendevalda hoppat av sina uppdrag, och starkt kritiska synpunkter har framförts på kyrkoherde Bernt Franssons agerande i olika avseenden även om han också har sina supportrar.

Dröjer till maj

Det har också varit fnurror på tråden mellan de förtroendevalda i Mjölby kyrkliga samfällighet, som Väderstad ingår i, och de förtroendevalda i Väderstad. Väderstads kyrkopolitiker har fått en delegationsrätt indragen från "storebror" i Mjölby som straff för att man tagit sig för stor frihet.

I början på året sas det från stiftets sida att Väderstadsutredningen skulle bli klar under senvintern för att kunna behandlas på domkapitlets marssammanträde.

Det hölls nu i veckan men något utredningsresultat har inte slutredovisats och det lär dröja till maj månad innan något sådant offentliggörs.

Enligt stiftsjurist Terese Landin Karlsson har förseningen sin orsak i att Bernt Fransson via ombud ställde in ett inplanerat möte med utredningsgruppen.

Gunnar Boström ombud

Stiftsjuristen berättar sedan överraskande att detta ombud är den välkände affärsmannen Gunnar Boström, mannen bakom den tidigare lågpriskedjan "Galne Gunnar" och på senare tid omskriven för en skattesmäll.

Han har meddelat stiftet att han tillsammans med en ännu icke namngiven advokat inträder i Franssons ställe i den tvist som föreligger.

- Vi har via mejl fått besked om att vi inte får tala med Bernt Fransson utan att kontakterna sker genom Gunnar Boström, säger stiftsjuristen.

Hon är undrande över denna vändning, att det framställs som att domkapitlet eller stiftsledningen håller på att processa mot Bernt Fransson.

- Vi håller inte på med en utredning som handlar bara om Bernt Fransson, vi är inte arbetsgivare för honom, utan den handlar framför allt om Väderstad och hur församlingen och pastoratet där kan fullfölja sina uppgifter.

- Mötet med Bernt Fransson hade som syfte att han skulle få ge sina synpunkter på utredningen. Det är normalt vid en utredning som denna att man har en träff med kyrkoherden i början av utredningen och i slutet. De har dessutom själva bett om ett få ett sådant möte.

Biskopen kallar

Det beslut som nu är fattat av domkapitlet är att det överläts åt självaste biskopen att kalla Bernt Fransson till ett samtal, även om då också andra personer får vara med, och det ska hållas i början på april.

- Biskopen har alltid rätt att kalla sina präster till ett samtal, förklarar stiftsjuristen strategin.

Därefter kommer ärendet upp på domkapitlet igen, men det kan inte ske förrän på majsammanträdet.

Gunnar Boström värjer sig när Corren ber honom om en kommentar till varför han ska vara ombud för kyrkoherden.

- Jag är absolut inget ombud. Jag har bara som medmänniska ställt upp som kontaktperson i väntan på att en välkänd advokat ska hinna sätta sig in i ärendet. På måndag kommer denne advokat att meddela sig med stiftet.

Boström vill stötta

Gunnar Boström är inte församlingsbo i Väderstad, han bor i Mjölby. Han menar att Bernt Fransson inte fått så trevligt bemötande i tidigare kontakter med stiftet och att han känt olust av detta, tidningsskriverier och annat.

- Blir man uthängd så som han blivit så känner man sig otillräcklig och mår dåligt. Min roll är att vara en hjälpande hand och medmänniska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om