Källarmästare Anton, 25, lagar köttbullar i farmors hus

På Centralkrogen i Väderstad står källarmästare Anton Holmer och lagar köttbullar, men när han var liten sålde hans farföräldrar blommor i samma lokaler. Han älskar huset, Väderstad och wallenbergare.

Gustaf Waldau, Robin Karlsson och Anton Holmer har koll på tillagningen av dagens rätt, köttbullar.

Gustaf Waldau, Robin Karlsson och Anton Holmer har koll på tillagningen av dagens rätt, köttbullar.

Foto: Sune Johansson

Väderstad2023-01-13 17:00

Mat i Mjölby

Redan när vi kliver ur bilen utanför Centralkrogen i Väderstad känner vi doften av köttbullar. När vi kommer in i köket i restaurangen förstår vi varför. På ett av stora stekborden ligger massor av runda små bollar.

– Ni har tur att ni kom idag för vi lagar köttbullar. Följ med ska jag visa hur vi lagar dem, säger Anton Holmer.

Anton är 25 år och källarmästare på Centralkrogen. Han rör sig snabbt och hemtamt i restaurangen, och det är inte så konstig eftersom han i princip är uppväxt i lokalerna.

– Jag är född och växte upp här i Väderstad. Farmor och farfar drev blomsteraffär i just det här huset innan det blev krog. Min pappa, farmor och farfar bodde på övervåningen och drev verksamheten på bottenvåningen.

undefined
Gustaf Waldau, Robin Karlsson och Anton Holmer har koll på tillagningen av dagens rätt, köttbullar.

Under några år tog Antons föräldrar över blomsteraffären, men flyttade verksamheten hem till gården. Då fick lokalen en annan funktion.

– Vi hade fritidsgård här på undervåningen. Så jag är uppväxt med att spela pingis och springa runt här, berättar Anton.

Thomas och Helene Schwenke, som äger Väderstad centralkonditori köpte krogen 2007, men var då delägare i verksamheten. Sedan fyra år är de ensamma ägare av restaurangen.

– Jag började jobba här 2013 när jag gick första året på Dackeskolan, säger Anton. 2019 var mitt första år som jag tog över som källarmästare. Det blev naturligt eftersom jag hade varit här så länge. 

undefined
Väderstad centralkrog har samma ägare som konditoriet några meter runt hörnet. Anton Holmer är anställd som källarmästare och vd på krogen. "2019 var mitt första år som jag tog över som källarmästare. Det blev naturligt eftersom jag hade varit här så länge."

Och uppväxten och historien var en stor orsak till att Anton blev kvar.

– Det är hela anledningen till att jag är här. Jag älskar både byn och huset och då blir det enkelt att jobba. Jag känner mig som hemma och har inga problem med att gå här 18 timmar om dagen 7 dagar i veckan. Det har alltid varit mitt andra hem.

Och sedan ett år tillbaka bor han i Väderstad.

– Jag och min sambo köpte ett hus här förra året. Nu har jag har tre minuter till jobbet. Det är lagom avstånd. Man brukar ju skoja om att man inte lämnar 50-skyltarna, men för mig är det ännu kortare avstånd. Jag lämnar sällan huvudleden som går igenom Väderstad.

undefined
Uppväxten och historien var en stor orsak till att Anton blev kvar. "Det är hela anledningen till att jag är här. Jag älskar både byn och huset och då blir det enkelt att jobba."

Hur kommer det sig att du började med mat?

– Jag älskar ju att äta mat, skrattar Anton, och jag är uppväxt med föräldrar som lagar mat. Sedan var jag mån om att börja jobba direkt efter skolan och kock är ett bristyrke, så jag såg min chans.

Hur skulle du beskriva matlagningen på er restaurang?

– Vi lagar mat från grunden och med mycket kärlek. Det är inte svårare än så. Vi strävar efter att servera riktig husmanskost.

undefined
Här i farmors sovrum vistades 25-årige Anton Holmer som liten. I dag är alla rummen på övervåningen i farföräldrarnas hus delar av serveringen i Centralkrogen i Väderstad.

Vad har husmanskosten för roll i dagens samhälle?

– Allting ska gå fort och det ska vara billigt. Det är hamburgerrestauranger och pizzerior överallt. Vår generation är inte uppväxta med husmanskost och det börjar bli en lyx. Man äter inte Wallenbergare och potatismos hemma utan man köper hem en pizza istället. Man är inte van att äta lagade köttbullar med potatismos och gräddsås för man äter tacos på fredagar. 

undefined
Kocken Gustaf Waldau har spritsat smeten till köttbullar och för över dem på stekbordet.

– Det har blivit mer ovanligt med husmanskost. Men trenden idag är att äta närproducerad, näringsrik och nyttig mat, så jag tror att den är på väg tillbaka. Vi gjorde en hummersås häromdagen som vi kokade på riktig fond. De flesta uppskattar det och undrar hur det går till. Det tråkiga och enkla svaret är att maten lagas från grunden. Det finns inga genvägar.

Vilken är din favorit bland husmanskosten?

– Jag älskar Wallenbergare och potatismos.

undefined
Gustaf Waldau och Anton Holmer i köket på Väderstad centralkrog. Idag vankas det köttbullar.
Antons köttbullar

Så här lagar du Centralkrogens köttbullar:

1 kg svenskt blandfärs

Kokt potatis från lokal producent

Gul lök

1 ägg

En nypa salt

Riv potatis och lök och blanda ihop. Tillsätt två matskedar av blandningen per kilogram färs. Knäck ned ett ägg i färsen och salta. Blanda sedan ihop färsen till en smet.

Rulla till bollar eller spritsa. Ska du spritsa köttbullarna kan du ha i vatten för att få en lösare smet.

Stek köttbullarna i en stekpanna, gärna under lock.

På Corren.se kan du se Anton laga köttbullar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!