Det handlar om hur den expansiva orten ska växa, och hur man krattar manegen inför en fortsatt utveckling av nya och befintliga verksamheter på orten.
För ett och ett halvt år sedan revs den gamla betonggrå spannmålssilon i Väderstad och lämnade plats för ny verksamhet.
Där skulle ett nytt centrum kunna byggas, menar kommunens planerare.
– Idéskissen gjorde vi för att vara förberedda om det finns intresse, till exempel om dagens butik känner sig trångbodda och vill bygga nytt, säger Magnus Hultegård, planarkitekt.
Det handlar alltså om en idéskiss, inte någon egentlig plan. Vi träffar tre personer på Centralkonditoriet mitt i byn. De är lite skeptiska till realismen i förslaget.
– Det skulle räcka med att röja upp och göra lite snyggt efter rivningen, säger Claes Andersson som jobbar på Ica som hans son Marcus driver.
De är en grupp personer som tillsammans skrivit ihop ett svar till kommunen. Där tycker de att projektet kan vänta och de vill i stället ha offentlig toa, husbilsplatser och mer parkering.
– Kommunen har ett annat bostadsområde – Storgårdsområdet – på gång som vi tycker att man ska få fart på i första hand. Det har inte prioriterats. Gör färdigt det föst, uppmanar Anders Andersson, Väderstadbo, moderat kommunpolitiker och Claes bror.
Med i gruppen har även förra kommunalrådet Monica Gideskog (M) och kondisets ägare Thomas Schwenke deltagit.
– Det är inte fel att kommunen har förslag och idéer, men det är kanske bättre att de kommer från oss här i Väderstad, tycker Claes.
Kvar efter silon finns en före detta kvarn och en lagerbyggnad av äldre art och en mindre kontorsbyggnad. Frågan om huruvida de ska vara kvar eller rivas är inte avgjord. Enligt gruppen i Väderstad kan det finnas föroreningar i marken som måste saneras.
Hur Väderstad ska utvecklas ingår i den översiktsplan (ÖP) som inom kort kommer att antas av kommunen. Där handlar det om framtida bostadsbyggande (Stationsvägen och Storgårdsområdet), "upplevelsecenter för mat" söder om orten samt trafikförsörjning till centrum och till Väderstad AB. Den tunga trafiken till och från industrin har stötts och blötts i många år.
– Det har varit många turer trafiken, men det är för många instanser inblandade. Trafikverket, kommunen och Väderstad AB, menar Anders Andersson.
Både ÖP:n, detaljplanen för Storgårdsområdets bostäder och idéförslaget om nytt centrum har funnits utlagda i vinter på Ica och på biblioteket i Väderstad. Åtgången var stor men det har inte kommit så många synpunkter från allmänheten, enligt planarkitekten Magnus Hultegård.
ÖP:n har dock lockat till synpunkter från privatpersoner i Väderstad, främst om trafiksituationen i byn.
Kommunen vill förplanera för ”fler butiker och liknande verksamheter. Tanken har varit att samtidigt skapa en torg‐ och parkmiljö som kan skapa en trevlig centralpunkt i orten där man kan träffas”, enligt idéskissen.
– Det finns idag ett vilande uppdrag till planavdelningen att göra en detaljplan för siloområdet fram till Vallsbergsvägen, enligt Hultegård.
Men det arbetet har inte startats än eftersom man inte ser att behovet är aktuellt idag.
– Idéskissen gjordes samtidigt som förslaget till ÖP var utställt. Det känns rimligt att det kan behövas nya ytor om Väderstad fortsätter att utvecklas och det kommer fler småverksamheter som vill etablera sig, menar han.
Kommunalrådet Cecilia Burenby (S) är medveten om att planerna för Väderstads utveckling dragit ut på tiden. Hon menar att kommunen gjort tillfälliga lösningar på de behov som uppstått, som parkeringasanvisningar, offentlig toa.
– Det återstår mer permanenta lösningar. Men när det gäller trafiken tycker jag att vi kommit en lång bit på väg ihop med Trafikverket, menar Cecilia och tycker att förståelsen från Trafikverket ökat när det gäller behoven att förändra situationen.
Kaféet har i stor utsträckning varit motorn i Väderstads snabba utveckling som besöks- och handelsplats.
Thomas Schwenke, ägare på konditoriet, tycker att kommunen är långsam och byråkratisk i sin handläggning.
– Vi har toaletter inne på kondiset. Men problemen blir för utflyktsmålet Väderstad. Lite märkligt med en bajamaja när tillströmningen av besökande är rätt så stor till orten, menar Thomas Schwenke.
– Folk vill inte gå på en bajamaja, tillägger han.