– Vi flyttade till vårt hus utanför Landeryd för att jag skulle kunna odla mer. Vi är självförsörjande på grönsaker under några månader varje år.
I hemmet finns, förutom en man och två tonåringar, en hund, sex katter, ett gäng hönor och ankor.
– På sommaren plockar jag egen sallad och kokar ägg, så är maten färdig. Myskankorna passar jättebra med odlingen. Det är biologisk bekämpning av sniglar. Det går ihop med miljötänket.
När Karin var liten spenderade hon somrarna på en lantgård på Öland.
– Där var det nära till djur och brukandet av marken. Vi hade en granne som vi följde med i traktorn. Vi fick sitta på hövagnen när det var dags för skörd. Jag har en morbror och morfar som hade en fårgård när jag var liten. Även där kom jag nära naturen.
Väderstad AB utanför Mjölby utvecklar och tillverkar maskiner inom jordbearbetning och sådd. Det var intresset för miljö som fick Karin att söka jobb på företaget.
– Jordbruket i kombination med klimatfrågan. Vi har en klimatkatastrof som pågår. Den handlar om hur vi överhuvudtaget ska kunna leva på vår jord. Vi måste se till att få mat på bordet trots att färre och färre arbetar med lantbruk. Vi ser också att den jordbruksmark som finns bebyggs. Då blir det ännu viktigare att vi effektiviserar jordbruket. Och där är Väderstads maskiner en del.
Karin studerade teknisk fysik och elektroteknik på universitet i Linköping.
– Det är en bra ingång till att jobba med lantbruk. Man kanske tror att man måste vara lantbrukare för att jobba med lantbruk. Men det går bra att vara civilingenjör. Jag började jobba på Väderstad för två år sedan. Jag ville ha ett jobb med inriktning på miljö och klimat och började kolla runt för att se vad som fanns på marknaden. När jag hittade annonsen från Väderstad kände jag att det som stod där stämde väl in på mig.
Karin är teknisk projektledare inom mjukvara och elektronik. Hon jobbar med styrsystemen på företagets jordbruksmaskiner. Systemen innehåller bland annat funktioner som gör att föraren inte behöver lämna traktorn för att göra inställningar manuellt.
– Det roligaste är att det händer något nytt hela tiden. Till viss del kanske man tror att industri är stål och hårt. Men det är så mycket mer. Idag handlar det mer om användarvänlighet och hur man ska designa något så att man förstår hur det ska användas utan att ta upp en instruktionsbok.
17,3 procent av all personal som jobbar inom koncernen är kvinnor. Under året har Väderstad för första gången satt upp ett konkret mål i arbetet med att få fler kvinnor in i bolaget. Globalt ska det år 2030 finnas 30 procent kvinnor totalt i företaget och 30 procent kvinnliga chefer.
Kontoret har Karin i företagets lokaler i Mjärdevi i Linköping. På hennes avdelning är de 10 kvinnor på 60 anställda. Hon tror att intresset för miljöfrågor kan få fler kvinnor att söka sig till industrin.
– Vi behöver få upp teknikintresset över lag bland tjejer. Här behövs tidiga insatser. Man måste visa tjejer innan de hinner göra sina utbildningsval att industrin är rolig och ett möjligt alternativ. Tittar man på universitetets ansökningar till program som heter något med miljö så söker sig fler kvinnor dit. Det borde finnas något att hämta där.