Han kunde välja och vraka på jobb

Sebastian har just fått jobb. Han kunde välja och vraka och han valde Väderstad AB. Han ska jobba i den sprillans nya plåtlaseranläggningen. Per Nilsson, underhållschef, har rekryterat honom. Han skulle gärna anställa ett helt gäng till.

Foto: Susanne Hasselqvist

VÄDERSTAD2019-06-21 17:00

Det är han inte ensam om. På Väderstad AB är just en hel rad östgötaföretag på besök för att diskutera hur i all sin dar bristen på kompetent arbetskraft ska lösas.

– Därför bildade vi företag Automationsrådet som samverkar med de utbildningar som finns, berättar Per Nilsson. Eleverna måste få veta att den här utbildningen finns och vad den innebär – jag är övertygad om att bra många fler skulle söka då.

– Det är en fråga för industrin som ska se till att eleverna får praktik och stöd, men det är också en politisk fråga. Det krävs resurser för att för att skolorna ska kunna anpassa sig och hänga med i utvecklingen.

Den alldeles nya plåtlaseranläggningen på Väderstad AB kostar 200 miljoner kronor och det behövs egentligen bara två personer för att sköta den. Kan det behövas så mycket arbetskraft när så få gör så mycket?

– Precis som annan industri ligger vi långt framme med teknologin och utvecklingen går fortare än vi hinner kompetenssäkra oss, säger Per Nilsson. Att hitta rätt medarbetare är en jätteutmaning.

Sebastian Trygg Grönroos är riktigt nöjd. Han var en av två som just har avslutat en ettårig vuxenutbildning till automationstekniker på Teknikcollege i Linköping.

– Jag har jobbat som svetsare, säger han, och nu ville jag vidareutbilda mig. När jag började kolla på olika utbildningar insåg jag att den här gav riktigt bra chanser till jobb – och dessutom tror jag att jobbet är både kvalificerat och intressant.

– Visst, säger Per Nilsson, det här är ett jobb med utvecklingspotential och möjlighet att exempelvis jobba utomlands, för den som vill det.

Carlsund Utbildningscentrum i Motala jobbar för att bli storleverantörer till industrin av elever som gått el- och energiprogrammet, med inriktning automation.

– I år gick 7–8 elever ut på Carlsund och det räcker ju inte alls, säger Per Nilsson, de behöver bli många fler.

Då behövs också lärare, ett annat problem. Knappt någon behörig automationslärare går att finna.

Hans Egbert är rektor på Carlsund och han är mycket medveten om problemen.

– 70 procent av svensk export kommer från industrin, säger han. Om vi inte kan lösa kompetensproblemet så kommer industrin i Sverige att försvagas och konkurreras ut av andra länder, och då hotas välfärden. Det här är värt att satsa på av alla skäl.

SebastianTrygg Grönroos rekryterades av Per Nilsson, underhållschef.
SebastianTrygg Grönroos rekryterades av Per Nilsson, underhållschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!