Vi träffar Roger Karlsson och Jim Antón. Båda jobbar på Väderstad-verken, men de känner inte varandra. De vet inte ens hur många anställda som finns för tillfället. Företaget växer så pass att det är svårt att hålla reda på det.
Jim Antón har just börjat som montör på Väderstad-verken. I likhet med Roger Karlsson har hans pappa jobbat där tidigare.
Medan Roger hade sjuårig folkskola att falla tillbaka på, har Jim mediaprogrammet och mekande med stridfordon i lumpen i bagaget.
Roger Karlsson är numera åldermannen och en av de först anställda. Son till Klock-Sigge, Sigurd Karlsson ortens tusenkonstnär, sägs han ha ärvt en del av sin fars klurighet. Följdriktigt jobbar han numera på utvecklingsavdelningen.
- Jag har fått större mustasch och mage, säger han när han jämför med förr i tiden och beredvilligt poserar tillsammans med förstlingen.
Den fina röda overallen hade han inte heller på den tiden, rött blev företagsfärgen först med andra sladden. Det var grundarens hustru Siw Stark som bidrog till färgbytet.
Första jordbruksmaskinen var alltså grön och tillverkades 1962 när företaget hette Runes mekaniska verkstad. Till skillnad från dåtidens sladdar var den helt i metall.
- Gammelsladden har hängt med länge, det var bara drygt 10 år sedan den slutade att tillverkas, berättar Roger Karlsson.
Sommartid står den uppställd framför huvudentrén. Nu har den precis flyttats tillbaka till gården Herrgården för vinterförvaring. Det också var här allt började, som sig bör, i en ladugårdsbyggnad.
Ute på planen bakom nuvarande Väderstad-verken letar vi oss fram till det senaste vidundret Seed Hawk. Det är en direktsåmaskin med alldeles speciella egenskaper. Förutom att den sår direkt i stubbåkern, tillför den gödsel.
Väderstad-verken lever i en kraftig expansionsfas med flera utbyggnader i Väderstad och Kanada. Där har Väderstad-verken köpt in sig i företaget som tillverkar Seed Hawkmaskinerna som står för senaste tekniken inom området.
För europamarknaden görs en mindre version än den kanadensiska, 6 meter istället för uppåt 18 meter bred.
Varför går då det så bra? Vd Crister Stark har svårt att peka ut en enskild framgångsfaktor. Om han måste så är det målsättningen att uppfylla kundens förväntningar - allt från det lilla traditionella familjejordbruket till storjordbruken.
Vad betyder ni för bygden?
- Vi har satt Väderstad på världskartan, säger han med hänvisning till den spridning försäljningen har fått.
Betydelsen som arbetsgivare kan inte heller underskattas. De flesta anställda kommer från närområdet Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Boxholm och Linköping.
Väderstad-verken kommer att fortsätta att vara familjeföretag, familjen har sina rötter fast i östgötamyllan sedan åtminstone 1800-talet.
Börsnotering är inte aktuell. Produktion på annan ort är möjlig men det i så fall på lång sikt.