Förskolan – ett andra hem

För 25 år sedan startade förskolan Axet i Stora Wahlby utanför Väderstad. Lantlig miljö, småskalighet och föräldrainflytande är tre hörnstenar.

Myshörna. Gustav Hilleby, Klara Henrysson och Isabel Fransson är redo för sagostund.

Myshörna. Gustav Hilleby, Klara Henrysson och Isabel Fransson är redo för sagostund.

Foto: Sune Johansson

Väderstad2015-03-19 05:58

Håkan Ektander var med och startade föräldrakooperativet ihop med några vänner. Det var fullt på förskolan i Väderstad och tanken föddes på att starta eget.

– Vi hade ett barn och ett till på gång. Vi började spåna kring olika möjligheter, berättar han.

Håkan är född på gården. När han var liten bodde det massor av barn på gården och i de två lantarbetarbostäderna som hörde till.

– Det var som nu fast vi var hemma hos varandra i stället, minns han.

Det var ganska mycket förhandlingar med kommunen innan Mjölbys första föräldrakooperativa förskola kom igång, men sen har det rullat på som ett alternativ till det kommunala dagiset Ängahuset mitt i samhället.

Sophie Joelsson är sedan en tid ordförande i styrelsen. Det är föräldrarna som styr över verksamheten och agerar arbetsgivare för personalen. Hon har sökt sig hit för att det är litet och familjärt. Det innebär en hel del arbete för föräldrarna men hon tycker att fördelarna överväger.

– Det är så hemlikt här. Förskolan är ju barnens andra hem. Det är tajta band mellan personal och föräldrar, menar hon men medger att detta kan bli problem också om tiderna blir tuffa.

– Om man skulle behöva minska verksamheten skulle det bli svårt. Som att säga upp en kompis, menar hon.

I hallen hänger en pärm med allt som föräldrarna måste veta för att kunna göra sina arbetsinsatser på förskolan. Det handlar om ungefär fyra timmar per månad som varje familj måste jobba i barngruppen. Till det kommer städ- och fixardagar. Styrelsearbete och personalfrågor kan ta mycket tid för dem som har uppdrag.

Just nu är 15 barn inskrivna men det finns plats för några till. Fyra anställda inklusive en kokerska jobbar här.

Om en dryg vecka firar man sitt 25-årsjubileum med öppet hus, loppis och klädbytardag. Då kommer säkert en hel del före detta förskolebarn och hälsar på.

Förskolan är alltså inrymd i en av gårdens gamla arbetarbostäder, huset är från 10-talet och har generöst med utrymmen. Man kan dela upp sig om det behövs, men mycket av dagen tillbringar barnen ute. En stor härlig gård hör till där det finns massor med plats och möjligheter till aktivitet, till och med en egen pulkabacke, precis lagom stor för en fyraåring att få kill i magen. Men nu är det vår och alla barnen rusar ut till gungställningarna, snickarboden och trehjulingarna. Förskolan har till och med en egen buss för utflykter till skogen, eller till biblioteket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om