En klubbnålssamling blir aldrig komplett

Väderstad2005-07-09 00:00

-- Jag har väl hunnit få ihop några stycken under de här åren, säger Lasse blygsamt när vi träffas i villan i Väderstad.

På väggarna hänger inglasade tavlor med prydligt uppsatta klubbnålar från cirka 600 östgötska idrottsklubbar. I bokhyllan trängs pärmar med ytterligare drygt 5 500 klubbnålar. Alla noggrant katalogiserade efter länstillhörighet.

-- Jag har nog några tusen till som jag inte hunnit arkivera. Det är ganska tidsödande, särskilt som man ofta inte ens vet vilken klubb märket representerar. Som du förstår jag inga problem med att hitta sysselsättning under vinterhalvåret, ler Lasse.

Svanshals en favorit

Samlandet tog sin början efter ett studiebesök med skolan till Tyskland 1988.

-- Där har klubbmärken alltid haft en lite annan dignitet än här hemma, där intresset gått i vågor. På 40- och 50-talet var det viktigt att ha ett märke redan innan föreningen inledde sin idrottsverksamhet och många av de klubbar som startade då hade sitt ursprung i arbetarrörelsen, berättar Lasse.

Åtskilliga av de klubbar som då såg dagens ljus blev inte långlivade och för hängivna samlare är det förstås en härlig utmaning att söka efter dessas emaljerade rariteter.

-- Nålar där klubben presenterar sig med något helt eget tycker jag är finast, säger Lasse och visar som exempel Svanshals klubbnål anno 1933. Nålen pryds av en vit svanhals på blå botten.

Bytesträffar

Extra kul är det då han hittar nålar från avsomnade klubbar, företrädesvis i västra Östergötland. Heda IK till exempel. En klubb som existerade mellan åren 1933-1948. Andra rariteter i samlingen med lokalanknytning är IFK Albacken, Mjölby Arbetare IF, Mjölby Bandyklubb och inte minst Mjölby FF.

-- Det tycks inte finnas någon som vet vad det är för klubb. Under kriget bildades många småklubbar som aldrig blev registrerade och MFF kan vara en sådan, tror Lasse.

Han är sedan länge medlem i NU-föreningen (NU=Nål- och Uniform) som har cirka 300 medlemmar. Tre fyra gånger om året träffas samlare från hela landet för att byta dyrgripar. Då gäller det att ha bra dubbletter. För ren försäljning förekommer knappast.

Lasse Carlsson påstår själv att han hamnar strax bakom topp tio vad beträffar samlingens storlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om