-- Ja, det är en nischodling med stort N. Hade det varit lätt attodla gurkor ekologiskt så hade vi nog haft tio konkurrenter i landet,tror Göran Ektander som har sina främsta medtävlare i Holland.
Nu avvaktar han besked om att kunna utöka verksamheten.
-- De senaste två åren har vi inte kunnat leverera i takt medefterfrågan. Vi står i ett vägskäl och överväger att bygga utodlingsytan med 50 procent. Bollen ligger hos Ica, förklarar Göran.
Coop och Ica tar det mesta av de gurkor som produceras iKarlebytorp. Efter nyår kommer besked från Ica om ett långsiktigtleveranskontrakt.
-- I så fall behövs en anställd till, konstaterar Göran Ektander.
På 80-talet odlade han 300 hektar spannmål. Numera är Karlebytorpavstyckad till endast fem hektar. Gårdsproduktionen har två "ben" --gurkodlingen samt ett uppfödningsstall för frigående höns. Gurkornasvarar nu efter sju år efter odlingsstarten för 60 procent avårsomsättningen, hönsen för resten.
Efter att ha varit traditionell spannmålsodlare var Göran Ektander greenkepper i sju år på Mjölby golfklubb.
Han hade hönshuset och hade redan 1990 installerat en halmpanna. Detvar förutseende med tanke på oljeprisets utveckling. En ny ocheffektivare halmpanna installerades för tre år sedan.
-- Men ett växthus kom snabbt in i diskussionen menplaneringsdiskussionen blev lång. Det tog tid innan vi slutligen sattener foten och bestämde oss för gurkor, berättar Göran.
Gurkor är, säger han, "easy come, easy go". De är alltså lätta attfå igång men lika lätta att förlora. Det vet han nu. Bakslagen harvarit återkommande och kostsamma.
-- Det har blivit någon läxa varje år men vi har investerat ikunskap. Man blir härdad. Jag har fått stor respekt för kunskapen hosgamla trädgårdsmästare.
-- Jag har haft ekonomisk uthållighet tack vare hönshusen. Men detskall villigt erkännas att när man åker på en riktig smäll, behövs enmental time out för att sedan resa sig igen och börja om, säger GöranEktander.
Framöver ser han att svenska ekologiodlingar har fördelar i förhållande till konkurrenter i övriga Europa.
-- Det helt avgörande är att vi i Sverige kan få fram biobränslenfrån skogs- och åkermark. Sånt är inte lätt i Holland. Att Spanien hartorka och vattenbrist kommer att göra det jättesvårt för spanjorernaatt klara sina ekologiska odlingar, tror Göran Ektander.
Förutom kostnadsfördelen med halmeldning, finns givna miljövinster.Göran Ektander räknar med att halmeldningen sparar in koldioxidutsläppsom motsvarar 160 000 liter eldningsolja årligen.
I slutet av januari planteras plantorna som skall ge de förstagurkorna 1 mars. Första november avslutas skördesäsongen. Gurkplantornakan när som helst angripas av skadeinsekter som spinn och bladlöss ochen hel skörd måste kasseras. Stora mängder nyttoinsekter sätts ut föratt äta upp angriparna.
--Den biologiska bekämpningen kräver stor vaksamhet för att undvika att skadegörarna får övertag, säger Göran.
Nya prövningar väntar säkert. Men Göran Ektander är mentalt redo att lära nytt och lära mera.
-- Ekologisk odling är hela tiden en utmaning, säger han.