Doldis tillverkar fångstnät

Foto:

VÄDERSTAD2006-01-18 00:00

Scama AB i Väderstad har utvecklat det fångstnät för bilar somframför allt nationella insatsstyrkan har visat stort intresse för ochVTI har godkänt.

Ersätter spikmattorna

Fångstnäten är tänkta att ersätta spikmattorna. Med de senare finnsrisken att ett framrusande fordon som får punktering på samtliga däck,välter eller sladdar okontrollerat med fara både för förare ochpassagerare samt övriga trafikanter. Med det fångstnät som Scamautvecklat sker inbromsningen kontrollerat och det går inte att köraigenom nätet.

Mjuk inbromsning

Det handlar om att åstadkomma en mjuk inbromsning på relativt kortaavstånd, vilket vd Harald Åhagen demonstrerar på videofilmer tagna iTullinge. Överraskningsmomentet är stort när aktörerna rycker upp nätet

Harald Åhagen säger att diskussioner med polisen förekommit sedanbörjan av 1990-talet men först i slutet på decenniet skötutvecklingsarbetet fart på allvar. Det har kostat tid och pengar ochpersonalen på Scama har genomfört åtskilliga tester på vägarna kringVäderstad och på nationella insatsstyrkans anläggning i Tullinge.

Som sista instans har VTI i Linköping testat nätet och givit sitt godkännande.

De första systemen har redan börjat levererats till i första handnationella insatsstyrkan men Harald Åhagen räknar med att sälja tillsamtliga svenska polismyndigheter.

Monteringstid tre minuter

-- Polisens krav var stor hållbarhet, att det går att packa i enliten väska, att det har en maxvikt 30 kilo och att det går att monterapå tre minuter. Nätet fästs i lyktstolpar, träd eller i bilarnasdragkrokar, säger Harald Åhagen.

Ett annat krav är att användaren ska kunna laga nätet själv. Detsenare är ekonomiskt nödvändigt eftersom insatsstyrkan övar flitigt.

-- Vi har fått mycket positiv feedback från insatsstyrkan. De tyckernätet fungerar mycket bra, säger konstruktionschefen Thomas Adamsson.

Utrullningshinder

Fångstnäten ligger nära Scamas ordinarie produkter avutrullningshinder i form av nät till militära flygfält. Så gott som allproduktion exporteras och nyligen såldes ett utrullningshinder tillSingapore för tio miljoner kronor. I det senare fallet handlar det ommycket tyngre fordon och farter på 350 km/tim.

Vilka expansionsmöjligheter ser ni för fångstnätet?

-- Varje system kostar 25 000 -- 40 000 kronor inklusiveutbildningssystem och manualer. Kanske vi kan sälja ett hundratalsystem bara i Sverige.

Export?

-- Vi har fört långtgående diskussioner med Polen som dock avvaktattills den svenska polisen certifierat systemet. Våra agenter jobbarbåde mot Polen och andra europeiska länder, säger Harald Åhagen ochtillägger:

-- Säkerhetsbranschen är en liten värld ochsäkerhetsorganisationerna träffas regelbundet och vi räknar medmarknadsföringshjälp från nationella insatsstyrkan.

Inga flyttplaner

Scama har bara fem anställda som sysslar med konstruktions- ochutvecklingsarbete samt viss montering i Väderstad. Underleverantörernafinns i Ödeshög, Mjölby, Skänninge och Norrköping.

Utvecklingsarbetet med den speciella hållfasta väv som krävs i näten har gjorts i samarbete med ett textilföretag.

Företagsledningen har inga planer på att flytta tillverkningen till lågprisländer.

-- Vi tillverkar för korta serier och då är närheten till dem vi jobbar med viktigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om