Doktor på familjer

VÄDERSTAD2005-11-08 00:00

Den unge filosofie doktorn är "bondson från Klämmestorp i Mantorp" som han själv uttrycker sig. Det är inte anledningen till att han började på Internationella handelshögskolan i Jönköping. Det är heller inte orsaken till att han nu har en doktorsgrad. Men att han valde Väderstad-Verken som studieobjekt för sin doktorsavhandling har samband med bakgrunden.

Kände till Väderstad

-- Med min lantbrukaruppväxt kände jag en viss närhet till Väderstad som dessutom är ett starkt tillväxtföretag i en nedgående sektor. Väderstads vd Crister Stark tyckte det var kul att jag kom från en lantbrukarfamilj och gav mig generöst tillträde till företaget, berättar Mattias.

I augusti blev Mattias Nordqvist doktor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping på sin avhandling “Understanding the Role of Ownership in Strategizing: A Study of Family Firms", ett 378 sidor tjockt dokument. Det handlar alltså om affärsmässiga strategier i förhållande till ägandeskapet i familjeföretag.

-- Det har varit kul att fördjupa sig. Jag var inte riktigt sugen på att gå den vanliga vägen, det vill säga att efter högskolan hamna ute i ett stort företag. Jag blev tillfrågad om jag ville arbeta som forskningsassistent och därefter bli doktorand och så blev det, förklarar Mattias.

I sin avhandling har han kartlagt Väderstad-Verkens utvecklingsstrategier från start. Familjeföretagare intar ofta flera olika roller i företaget och uppträder ibland mera som "familj" än som ägare. Familjeföretagens strategier påverkas av till exempel nära relationer, värderingar, personaliga intressen, företagens historia och traditioner.

-- Jag har bland annat försökt förstå vilka som är aktörer, vilka arenor de uppträder på och vad ledningsgruppen har för roll, berättar Mattias.

Förutom Väderstad-Verken har han studerat Öhmans fondkommission och Malmberg, ett Skånebaserat specialistföretag på dricksvatten- och avloppsrening.

Mattias Nordqvist har imponerats att Väderstads oerhörda utveckling.

Behållit kontakten

-- Med denna fantastiska tillväxt har familjen Stark ändå behållit både ägande och ledning och har väldigt nära kontakt. De har med envishet och uthållighet vänta på resultaten och har inte behövt vara fixerade vid kvartalsresultaten, konstaterar Mattias.

Familjeföretagens många fördelar kan även vara en källa till problem.

-- En kultur, som blir väldigt dominerande, kan stöta bort personer utifrån och som kan vara nyttiga. Det kan hända att alla tänker för lika och att verksamheten blir för enkelspårig. Ledningen kan bli blind för nödvändiga förändringar.

Crister Stark, vd och koncernchef i Väderstad, har levt intensivt nära och med företaget sedan barnsben och ungdomsår. Han ser Mattias avhandling som ett tankeväckande dokument.

-- Det är imponerande med ett så djupt engagemang i företaget och hängivenheten till ämnet, säger Crister Stark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om