De vill gå kvar på sin skola – "Det kommer inte gå att lösa"

Elever och vårdnadshavare vill att årskurs 6 blir kvar på Väderstad skola till hösten.
Trots ett kommunalt beslut fattat för tre år sedan har frågan fastnat på utredningsstadiet.
– Det blev ingen bra lösning, säger föräldern Karin Sturesson om bussandet till Trojenborgsskolan.

Årskurs 5 på Väderstad skola vill gå kvar även i årskurs 6.

Årskurs 5 på Väderstad skola vill gå kvar även i årskurs 6.

Foto: Fredrik Sandberg

Väderstad2024-11-28 10:00

Nyheten i korthet

  • Elever och föräldrar vid Väderstad skola i Mjölby kommun vill att årskurs 6 ska få stanna kvar på skolan. Ett kommunalt beslut om att alla grundskolor ska bestå av sammanhållna stadier togs för tre år sedan.
  • Eleverna menar att det är konstigt att byta skola samma år som de ska få betyg och att de kommer att få vänta längre på bussen.
  • Utbildningschefen Christer Lordh säger att det inte kommer att ske några förändringar i organisationen inför kommande läsår och att det inte kommer att gå att lösa till hösten.


Utbildningsnämnden fattade i juni 2021 beslut om att alla grundskolorna i Mjölby kommun ska bestå av sammanhållna stadier. Det betyder att de elever som går i mellanstadiet ska gå tillsammans. Idag är årskurs 6 placerade på högstadieskolor i kommunen.

För klass 5 på Väderstad skola betyder det en flytt till Trojenborgsskolan i Skänninge i höst.

– I sexan går man inte i högstadiet. Det är konstigt att vi som går i årskurs sex ska gå på högstadiet, säger Oscar Johansson.

Han och klasskompisarna har skrivit ihop en text där de förklarar varför de anser att de borde få kvar på Väderstad skola även nästa läsår.

– Det finns mycket att göra här och vi har är en större skolgård. Vi kommer få vänta längre på bussen och då kommer man hem sent från skolan. Våra lärare har känt oss länge, vilket gör att vi kan få säkrare betyg, menar Jaydon Svahn. 

– Det är konstigt att vi byter skola samma år som vi ska få betyg, fyller Oscar i.

undefined
Stina Sturesson, Jaydon Svahn, Kasper Niklasson och Oscar Johansson skrev ihop en text om varför de vill gå kvar på Väderstad skola. "Jag känner alla här på skolan, både lärare och elever. De lärarna som vi har haft känner oss bra och det gör det lättare att sätta betyg. Vi har också nationella prov i årskurs sex och det skulle vara bättre att göra dem här på Väderstad skola", säger Kasper.

I Oscars och Jaydons klass är de tolv elever. Det är något som eleven Stina Sturesson tycker är en fördel för inlärningen.

– Det blir mindre stressigt när vi inte är så många i klassen. Jag tycker om att vi är få. Det finns inte någon mobbning för här tar lärarna tag i problemen direkt.

undefined
En namninsamling har dragits igång med en önskan att Ludvig Johansson och Lilly Kankainen Ahl och deras klasskamrater ska få gå kvar ett år till på Väderstad skola.

I samband med en ny läroplan för grundskolan i mitten av 90-talet försvann begreppen låg-, mellan- och högstadium. I många kommuner infördes ett system med skolor från förskoleklass till årskurs fem och skolor med elever i årskurserna 6-9. Från höstterminen 2018 infördes stadieindelningen på nytt. Det är cirka tio år sedan årskurs 6 i Väderstad började bussas till Skänninge.

Karin Sturesson är en av vårdnadshavarna som engagerat sig i frågan. En namninsamling har dragits igång och en skrivelse ska lämnas in till barn- och utbildningsnämndens möte i december.

– Vi önskar att eleverna ska få gå kvar redan från i höst. Vi vet att det är på gång med sammanhållna stadier, men vi vill att det gäller våra barn som går på Väderstad skola nu. Den här lösningen har funnits i mer än 10 år och det blev ingen bra lösning.

undefined
Idag är det engelska. Elvir Waldau och Oscar Johansson jobbar hårt.
undefined
Lilly Svejd vill helst gå kvar på Väderstads skola.

I årskurs 6 tillkommer moderna språk och hemkunskap. Det går att lösa menar Karin.

– På Väderstad skola finns en behörig lärare i hemkunskap och det finns möjlighet att vara i köket på fritids. Det är 2024, en lärare i språk skulle kunna åka till Väderstad. Man behöver inte bygga om eller bygga ut, så det skulle inte innebära några kostnader. Argumenten mot att låta eleverna gå kvar är svaga.

undefined
Enligt Christer Lordh kommer eleverna på Väderstad skola gå på Trojenborgsskolan till hösten. "Det kommer inte gå att lösa till i höst. Det kommer inte ske några förändringar i den organisationen som finns inför kommande läsår."

När vi träffar utbildningschef Christer Lordh är han rak i sitt svar:

– Det kommer inte gå att lösa till i höst. Det kommer inte ske några förändringar i den organisationen som finns inför kommande läsår. Den informationen har även getts till skolorna i Skänningeområdet. Det finns information och rykten som säger att det blir förändringar inför hösten, men så är det inte. Det handlar om att vi behöver organisera om en hel verksamhet, med lokaler och personal.

undefined
Nästa år kommer Ellie Granath gå i årskurs 6 i Skänninge om inget nytt beslut tas.

Utbildningsnämnden beställde i februari i år en förstudie gällande Skänninge skolors framtida organisation, där utgångspunkten är att Skänninge ska ha en F-6-skola och en högstadieskola. 

Förstudien föreslår att Lindbladsskolan byggs om till en 7-9-skola, att Trojenborgsskolan byggs om till en F-6-skola och att Bjälbotullskolan avvecklas som grundskola. De totala kostnaderna för den förändrade stadieindelningen, inklusive nödvändiga ombyggnationer och effektiviseringar av lokalerna, kommer landa på cirka 270 miljoner kronor.

– Det gäller att vi har en långsiktighet i frågan. Det handlar såklart inte om att det ligger 10 år framåt, utan det handlar om att hantera elevströmmarna de närmaste åren som ligger framför.

Det är tre år sedan beslutet om sammanhållna stadier togs. Varför tar det så lång tid att genomföra?

– Alla förändringar tar tid när man ska göra organisatoriska förändringar och där byggnationer är inblandade. Vi skulle kunna tänka oss att årskurs 6 går kvar i Väderstad, men då får vi utmaningar med kompetens. Kompetensen finns samordnad på Trojenborgsskolan. För att möta kompetensbehovet skulle vi behöva bussa ut lärare till Väderstad. Här måste vi göra en bedömning hur vi använder våra resurser på smartast sätt. Vi har landat i att vi i dagsläget inte kan avdela resurser till att köra ut lärare, för då måste vi anställa fler.

undefined
Jaydon Svahn, Oscar Johansson, Stina Sturesson och Kasper Niklasson är överens. De vill inte flytta till Trojenborgsskolan i höst.

Christer Lordh förklarar att eleverna i årskurs 6 har moderna språk vid två tillfällen i veckan.

– Eleverna kan välja mellan tyska, franska och spanska. Har man då bara en elev i ett av språken kan det bli svårt att uppnå kunskapsmålen. Därför har vi valt att lägga moderna språk på en central ort för att få ett bredare underlag. Oftast läggs språklektionerna i samband med hemkunskap.

undefined
Christer Lordh berättar att det gjorts en förstudie kring skolorna i Skänninge. Enligt den ska Trojenborgsskolan bli F-6-skola och Lindbladsskolan högstadium.

När omorganisationen är klar behöver ni den kompetensen på Väderstad skola. Hur löser ni det då?

– Det kan jag inte svara på idag. Det blir en koordinering av resurser. Det kan vara kompletteringar av personal och ibland fortbildning.

Skänninge är en större ort, men att det är coolare att börja högstadiet på Trojenborgsskolan tycker inte eleverna.

– Kanske lite, men jag föredrar att stanna. I Skänninge blir vi yngst på skolan, här är vi äldst. Och det är först i årskurs sju man börjar högstadiet, säger Oscar.

– Nej, jag tycker inte det är så coolt. Väderstad är ett litet samhälle och det är mysigare här, säger Jaydon.

Karta: Väderstads skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!