– Vi tycker det är konstigt att förundersökningen lades ner, men rättsväsendet har en annan uppfattning och nu kommer vi inte längre. En slutpunkt är nådd, säger Lars-Erik Axelsson.
Läs mer: Kvinna omkom efter att ha blivit påkörd av sopbil
Han är mellanson till Mariann Axelsson som hittades död under en sopbil utanför Folkungasalen i Väderstad förra året.
Hon hade blivit överkörd av sopbilens båda bakre hjul på ena sidan av boggifordonet.
Läs mer: Polisen söker vittnen till dödsolyckan
Sopbilen, som hörde till ett privatägt åkeri, backade in på en asfaltplan mellan Vallbergsvägen och gaveln på Folkungasalen.
Mariann Axelsson var änka sedan många år.
Hon var på väg till ett styrelsemöte med PRO i Folkungasalen.
– Det är lite för vårs mors heders skull som vi tre barn har gjort vad vi kunnat för att få polis och åklagare att ställa någon till svars för olyckan. Hon var en av de raskaste pensionärerna i Väderstad och hade ingen nedsatt hörsel eller syn. Det finns ingen anledning att tro att hon betett sig klumpigt på något sätt. Hon var en otroligt försiktig människa och tog inga risker, säger Lars-Erik Axelsson.
Bröderna har varit överens om att försöka göra vad de kan för att få polisbeslutet att lägga ner förundersökningen upprivet, men det har inte lyckats.
Två åklagarinstanser anser polisbeslutet att lägga ned förundersökningen var rätt och den tredje, Riksåklagaren, har beslutat att inte ta upp ärendet till prövning.
Lars-Erik Axelsson anser att polisutredningen varit bristfällig, att det inte vändes på alla stenar, men han är försiktig med att kritisera chauffören.
Känslorna är dubbla.
– Chauffören var ung och det är förstås synd om killen. Han måste ha haft otroliga jobbiga minuter i väntan på ambulans och räddningstjänst.
Mariann Axelsson kom från postboxarna vid Ica-affären snett över gatan på andra sidan Vallsbergsvägen.
Mariann och en väninna till henne hade följts åt 500 meter till postboxarna och de skildes där. Väninnan var av allt att döma den sista person som talade med Mariann.
Mariann berättade för väninnan att hon var på väg till mötet. Enligt väninnan var Mariann lika pigg som vanligt.
Efter olyckan spekulerades det i att Mariann hade drabbats av plötslig sjukdom och fallit ihop.
– Även om hon ligger död på marken får ingen backa över henne, men då hade det i alla fall funnits lite mer förklaring till olyckan. Obduktionen visade emellertid ingenting som kan ha påverkat händelseförloppet, säger Lars-Erik.
Enligt polisutredningen såg chauffören aldrig någon person, varken när han svängde vänster in på Vallsbergsvägen från Folkungavägen (gamla riksettan) eller när han bara 50 meter därefter backade upp till vänster in på asfaltplanen.
– Det var ingen där, men bevisligen var det ju någon där, konstaterar Lars-Erik.
Backkameran användes inte.
– Det är vi undrande till. Den förklaring vi har fått från polisen är att chaufören uppgett att backkameran ger en skev bild av verkligheten och att sidobackspeglarna visar bättre hur det ser ut. Backkameran använde chauffören bara när han lyfte upp sopkärlen, inte när han backade intill.
Färdskrivaren visar inte på annat än att det har backats in i normal fart och ett vittne, som ska ha kört förbi platsen, styrker den uppgiften.
Även om Lars-Erik Axelsson ifrågasatt polisens agerande så tycker han att polisinspektör Tommy Andersson, som beslutade lägga ner förundersökningen, varit schysst på det viset att han visat väldig förståelse för de anhörigas reaktion.
Lars-Erik Axelsson har också haft kontakt med Arbetsmiljöverket. Det besked han fick därifrån var att de lägger sig inte i olyckor där det inte finns någon arbetstagare skadad.