I går avslutades rättegången mot 44-åringen som misstänks ha dödat sin före detta hustru - en 47-årig fyrabarnsmor - med kniv den 23 januari på landsbygden utanför Väderstad.
Mannen har hävdat att han är oskyldig och lagt skulden på en annan, namngiven man. Denne har dock alibi och flera vittnen - bland annat kvinnas döttrar som bevittnade händelsen - har pekat ut 44-åringen som gärningsman.
Kammaråklagare Lennart Löthman kallade 44-åringens version av händelseförloppet för en efterhandskonstruktion.
- Han har varit hatisk mot sin före detta hustru och har försökt att bevaka alla hennes rörelser. Det är svartsjuka som ligger bakom det här mordet, sade åklagaren när han höll sin slutplädering och yrkade på lagens strängaste straff.
44-åringens advokat, Göran Wålander, ansåg inte att det var ställt utom allt rimligt tvivel att hans klient verkligen dödade kvinnan. Advokaten krävde att rätten genast skulle släppa 44-åringen ur häktet och helt fria honom. Så blev dock inte fallet.
Efter enskild överläggning beslutade tingsrätten att den åtalade ska sitta kvar i häktet och att han dessutom ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Rätten meddelade att man fann bevisningen mot 44-åringen övertygande.
Den sinnesundersökning som redan har gjorts av 44-åringen visar enligt psykiatrisk expertis att han kan ha varit påverkad av en allvarlig psykisk störning då han tog livet av den 47-åriga kvinnan. Lennart Löthman uppskattade inte rättens beslut att mannen ska undersökas på nytt:
- Det saknas skäl att göra en stor sinnesundersökning. Det torde vara vanligt att män som blir lämnade av sina kvinnor blir deprimerade och svartsjuka. Jag kan inte acceptera att dessa försmådda män ska särbehandlas. Om han har varit deprimerad kommer han antagligen att tillfriskna ganska snart, sade åklagaren och fortsatte:
- Samhället måste reagera synnerligen kraftfullt på den här typen av brott. Annars kan allmänheten förlora förtroendet för rättssamhället.
Om den rättspsykiatriska undersökningen visar att 44-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället är tingsrätten förbjuden att utdöma ett fängelsestraff. Då återstår bara rättspsykiatrisk vård.