Affären mitt i ortens butikkluster ska säljas: "Är ju min bebis"

Efter fem år i Magasinet Kråkeryd har ägaren Marica Låhdö nu bestämt sig för att sälja butiken och gå i pension. "Jag är lite sugen på att plugga till sommelier, kanske åka till Italien och lära mig mer om olivolja", säger hon.

Marica Låhdö har drivit magasinet Kråkeryd i Väderstad i fem år men har nu bestämt sig för att sälja. "Jag tänkte att jag skulle bli en riktig pensionär", säger hon.

Marica Låhdö har drivit magasinet Kråkeryd i Väderstad i fem år men har nu bestämt sig för att sälja. "Jag tänkte att jag skulle bli en riktig pensionär", säger hon.

Foto: Edith Frankova

Väderstad2024-06-30 17:00

 Det är en blandning av stolthet och sorg som Marica Låhdö känner inför beslutet. 

– Det är ju min bebis. Det finns så mycket mer att göra som jag inte hinner, fastän jag vill. 

Men det är dags för pension, tycker hon. Marica som fyller 70 nästa år. 

– Då tänkte jag att jag skulle bli en riktig pensionär. 

Marica startade Kråkeryd 2019 i huset tvärs över gården, där det ligger en byggnadsvårdsbutik idag. Ett år senare flyttade hon in där hon är nu. 

Tyra Nessvi är en av Maricas två anställda. Hon har varit med ända sedan butiken öppnade. 

– Det finns så mycket roliga människor att möta här, tycker Tyra.

– Det finns en trevlig kundgrupp, ett kundsegment som är intressant och som vi har anpassat vårt sortiment efter. De uppskattar bra produkter, både mat och bruksprodukter, säger Marica. 

Kunderna är främst genomresande som svänger av E4:an för en bensträckare och en matbit, säger Marica. 

– Byggnadsvårdsbutiken hade anpassat sitt utbud så att det blev intressant och spännande. När vi flyttade in här var kunden redan klar. Och det är en ganska påläst, uppdaterad och nyfiken kund. 

Till exempel möter Marica kunder som vill diskutera djuren bakom varorna i butiken. 

– Vi gillar att kycklingen har större plats där den bor, får bättre mat och lever längre. 

– Och det ser vi att kunderna också gör, flikar Tyra Nessvi in. 

– Vi är riktiga storytellers. Vi berättar allt om en flaska olivolja och sen får kunden smaka. 

undefined
Tyra Nessvi har jobbat somrar och helger på Magasinet Kråkeryd sedan Marica startade det. "Det finns så mycket roliga människor att möta här", tycker hon.

I Väderstad finns en nästan sagolik balans mellan olika verksamheter och utbud. Kråkeryd har fungerat som ett komplement till de andra butikerna, berättar Marica. 

– Man går till Marcuskräftan och köper skaldjur och sedan till mig och köper sådant man kan ha till sina skaldjur. Man köper bröd i konditoriet för att man köpt tomatbruschetta.

Vem som nu tar över butiken vill hon inte spekulera i. Om de fortsätter med samma varumärken som hon eller byter till några andra beror på vad de tycker är viktigt, menar hon, även om kunden är avgörande. 

Men hon tror att det är viktigt att behålla harmonin och samspelet med de andra butikerna. 

– Jag tror inte någon flyttar in här och börjar sälja räkor, det vore otroligt dumt.

I övrigt hoppas hon att den nya ägaren delar hennes passion för möten med människor. Det är, enligt Marica, något alldeles särskilt med Kråkeryds kunder. 

– Jag vet inte om mat gör att man blir positiv och glad, men 99 procent av våra kunder är så trevliga och glada!

undefined
Marica har alltid drivit egen försäljning och produktion inom både mode och sport, berättar hon. "Jag har alltid haft en stor passion för mat och tyckt att detaljhandel är väldigt spännande."

Hon har alltid varit intresserad av mat och detaljhandel – och hon har alltid drivit eget. Före Magasinet Kråkeryds tid både sålde och producerade hon textil inom mode och sport. 

– Marknaden talar ju om för oss vad vi ska göra, säger Marica. 

Hade du några särskilda förväntningar när du köpte butiken?

– Jag kände bara att det här skulle vara något och roligt och spännande att göra. Monkey see, monkey do. Jag har förebilder som jag dagligen tittat på och lärt mig av.

Vilken har varit den största utmaningen? 

– Jag tycker att utmaningen har varit infrastrukturen runt oss. Folk har ingenstans att parkera.

undefined
Marica Låhdö har drivit magasinet Kråkeryd i Väderstad i fem år men har nu bestämt sig för att sälja. "Jag tänkte att jag skulle bli en riktig pensionär", säger hon.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska rida, umgås med sambo, familj och hund och trädgård. Jag är lite sugen på att plugga till sommelier. Kanske åka till Italien och lära mig mer om olivolja, säger Marica Låhdö.

undefined
Butiken har fungerat bra i sammanhanget Väderstad. Marica hoppas att den som flyttar in fortsätter på hennes spår. "Det finns så mycket mer att göra som jag inte hinner, fastän jag vill."
undefined
Marica Låhdö flyttade sitt magasin från det som är byggnadvårdsbutik idag, till det som en gång i tiden var en järnhandel 2020.
undefined
Mat och tillbehör, bruksvaror och detaljinredning. Varorna på Kråkeryd har alltid en historia bakom sig. "Vi är riktiga storytellers", säger Marica.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!