V lämnar sina politiska poster

V tvingas bort från alla politiska poster utom fullmäktige. Hur S och MP framöver ska kunna styra kommunen är därför oklart.

Mikael Sääf och V reagerar på S-kravet att de ska lämna sina poster.

Mikael Sääf och V reagerar på S-kravet att de ska lämna sina poster.

Foto: Lina Handberg

Motala2017-03-06 07:30

Efter beskedet att S och MP hastigt bryter allt samarbete med V fanns hos de utkastade en förhoppning om att de ändå skulle kunna få behålla sina poster i nämnder och styrelser mot löftet att stötta S och MP:s politik. Men där fick de kalla handen.

– De har gjort klart att de inte har något intresse av att ha det så. Då har vi klartgjort för dem att vi helt kommer att gå i opposition, säger Mikael Sääf, ordförande för V.

Vänsterpartiet kan inte tvinga sina medlemmar att lämna sina poster, men de uppmanar dem att göra detta. Platserna i fullmäktige behåller de, men övriga räknar Mikael Sääf att de helt kommer att lämna.

Frågan är då hur V kommer att agera framöver. Mikael Sääf säger att de inte kommer att rösta med Alliansens för att jävlas med S och MP, men att de i fler frågor än tidigare kommer att gå emot sina tidigare samarbetspartners.

– Vi är överens i 80 procent av frågorna därför att vi trots allt har samma idémässiga bakgrund. I tio procent av fallen har vi hittills kompromissat och där kommer vi nu att säga nej istället. I övriga tio har vi redan innan sagt nej, säger han.

Han konstaterar också att V nu tydligare kommer att ta ställning mot S och MP när man har avvikande åsikter.

– Vi kommer att gå ut i debatt med dem och kritisera, säger han.

Kan S och MP veta var de har er? Kan de lita på er?

– Nej. Jag är förvånad över att de inte vill ha någon form av samarbete med oss. Jag tror att de framöver kommer att vilja ha vårt stöd, säger Mikael Sääf.

Kommunalråd Camilla Egberth (S) vill inte kommentera kravet att V ska lämna sina poster. Hon säger att det förs diskussioner med V, men också med Alliansens partier. Problemet som S och MP står inför är att de i såväl bildning- som socialnämnden riskerar att hamna i ett läge där de och Alliansen har lika många ledamöter och SD blir vågmästare.

– Så blir det om vi inte har ett samarbete med V, men vi håller på att titta på det, säger hon.

En möjlighet skulle där vara ett samarbete mellan S, MP och hela eller delar av Alliansen för att S och MP ska ha kvar en majoritet eller att ändra antalet ledamöter i nämnderna.

En överenskommelse med Alliansen kan kräva eftergifter från er sida. Är ni beredda på det?

– I ett samarbete måste alla vara beredda att göra eftergifter, men man kan också göra saker för att man ser att det blir bäst för Motala, säger Camilla Egberth.

Till fullmäktige den 13 mars räknar hon med att de har en lösning på den politiska organisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!