Trump överklagar domstolsbeslut om immunitet

Donald Trump har inte åtalsimmunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021, beslutar en federal appellationsdomstol. Expresidenten överklagar beslutet.

USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.

USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

USA2024-02-06 16:55

"Utan fullständig immunitet fungerar ingen amerikansk president", skrev Trump med stora bokstäver på egna plattformen Truth Social inför domslutet.

– Högsta domstolen kommer tvingas att ta upp fallet, konstaterar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Och Trump kommer att svara som han alltid gör, att det handlar om en häxjakt.

Domstolens utslag är ändå ett stort nederlag för Trump, som har ett jättelikt övertag i kampen om Republikanernas presidentkandidatur.

Beslutet rör det federala åtal som den särskilde åklagaren Jack Smith väckte i fjol med anledning av Donald Trumps försök att få valresultatet 2020 ogiltigförklarat.

Åtalet omfattar fyra åtalspunkter med bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021 och anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna mot expresidenten.

Mot Högsta domstolen

Frågan som tre domare nu tagit ställning till är huruvida en president kan åtalas för handlingar som begåtts under tiden i Vita huset efter att dennes mandatperiod löpt ut.

Svaret, enligt dem, är ja. Domstolen ger Trump fram till den 12 februari att överklaga till Högsta domstolen (HD).

Donald Trump var fortfarande president när han den 6 januari 2021 höll ett politiskt massmöte på temat "Rädda USA" där han upprepade sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk i presidentvalet 2020. Vid mötet uppmanade han sina anhängare att gå till kongressen, som stod i begrepp att bekräfta Joe Bidens seger, och "fajtas utav helvete".

Jack Smith har tidigare begärt att HD ska snabbehandla frågan om huruvida Trump har rättslig immunitet, något domstolen avvisat.

Påverkas väljarna?

Vad Donald Trump anser är solklart och hans mest trogna så kallade Maga-anhängare håller sannolikt med honom.

Frågan är om de oberoende mittenväljarna påverkas.

– De lojala som står på Trumps sida verkar vara helt oberörda av alla juridiska problem. Men det finns en grupp som kan byta parti och som övergav honom 2020. Skulle bli Trump dömd kan det bli svårt att få tillbaka deras stöd, säger Dag Blanck.

Fakta: Lag och rätt och presidenten

Vad som egentligen gäller rättsligt för en amerikansk president är inte helt tydligt. Om en president gör sig skyldig till "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser" kan kongressen lägga fram riksrättsanklagelser i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag. Sådana anklagelser väcktes mot Donald Trump två gånger, men han fälldes aldrig.

När det gäller andra brott framförs ofta att en sittande president inte kan åtalas, att övriga anklagelser får vänta tills personen inte längre är statschef. Men kan man åtalas för något man inte fällts för i en riksrättsprocess? Frågan är juridiskt knivig, vissa bedömare understryker vikten av presidentämbetets immunitet medan andra poängterar att i USA står ingen, inte ens presidenten, över lagen.

Frågan har inte tidigare prövats av Högsta domstolen.

I grundlagen heter det att en president måste vara minst 35 år gammal, amerikansk medborgare och född i USA. Men det finns ingen direkt vägledning kring rättsliga processer efter avslutad ämbetstid eller begränsningar kring huruvida en person som är dömd för brott kan bli president.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!