Google visade på måndagen upp ett nytt så kallat kvantdatorchip, som innebär ett genombrott för tekniken.
Chipet, kallat Willow, sägs på några minuter kunna genomföra komplicerade uppgifter som dagens ledande superdatorer skulle behöva tio kvadriljoner år för att klara av, enligt Googles Hartmut Neven, som leder utvecklingen av kvantdatorer.
– Det innebär en etta följd av 25 nollor, säger Neven, en av cirka 300 Google-medarbetare som forskar i den nya tekniken.
Omöjligt höga tal
Willows siffra, menar Neven, indikerar att beräkningarna sker i parallella universum. För siffran överskrider fysiska tidsgränser och universums ålder.
– Vi lever i ett multiversum, säger Neven.
Teorin om multiversum har sitt ursprung i 1950-talet och går grovt förenklat ut på att det finns verkliga parallella versioner av alla händelser – likt ett träd med många grenar – som dock inte kan interagera med varandra.
Färre fel
Kvantdatorn skiljer sig från en klassisk dator då den inte använder sig av binär information med ettor och nollor, utan arbetar med ettor och nollor samtidigt – vilket gör att den kan göra ofantligt många fler beräkningar samtidigt. Det som gör Willow bättre än tidigare försök på området är att antalet beräkningsfel är avsevärt färre.
Det är fortfarande långt kvar till praktisk användning, enligt Google, men vd Sundar Pichai hävdar att kvantdatorn kan lösa svåra utmaningar inom bland annat klimatförändringar och fusionsenergi. Google själv talar om kvantdatortekniken i sex steg, varav det nu uppnådda med Willow är steg två.
För Google innebär genombrottet att bolaget skriver vetenskapshistoria två gånger på samma vecka. På tisdagen tilldelas nämligen Demis Hassabis, vd för Google Deepmind, Nobelpriset i kemi för hur AI kan beräkna proteinveckning.