Zelenskyj: Putin skickar medborgare i döden

Mot bakgrund av veckans besked om en mobilisering skärper Ryssland straffet för desertörer. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar på lördagskvällen ryska soldater att ge upp och överlämna sig till den ukrainska sidan.

Inkallade ryssar samlas vid en rekryteringsanläggning i Volgograd i sydvästra Ryssland på lördagen.

Inkallade ryssar samlas vid en rekryteringsanläggning i Volgograd i sydvästra Ryssland på lördagen.

Foto: AP/TT

Ukraina2022-09-24 01:28

– Ni kommer att behandlas på ett civiliserat sätt. Ingen kommer att få reda på under vilka omständigheter ni gav upp, säger Zelenskyj på ryska, enligt AFP.

Zelenskyj säger också att Rysslands president Vladimir Putin medvetet "skickar medborgare i döden".

– Det är bättre att vägra en inkallningsorder än att dö som en krigsförbrytare i ett främmande land, säger han.

– Det är bättre att fly från en kriminell mobilisering, än att bli vanställd och sedan få stå till svars i en domstol för att ha deltagit i ett anfallskrig.

Tidigare på lördagen meddelades att Putin godkänt en ändring av den ryska strafflagen.

Ändringen innebär att maxstraffet för att vägra gå i krig, frivilligt kapitulera eller ordervägra skärps till 10 års fängelse, rapporterar den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass. Straffet för plundring höjs i samma veva till 15 års fängelse.

Beskedet kommer bara dagar efter att Putin beordrat en mobilisering av ytterligare 300 000 soldater till anfallskriget i Ukraina.

En annan separat lagändring ska göra det enklare för utlänningar som ansluter till den ryska armén att få ryskt medborgarskap.

Biträdande minister petas

Samtidigt meddelar Rysslands försvarsdepartement att Dmitrij Bulgakov, biträdande rysk försvarsminister och general, petas från sin post och förflyttas till ett annat arbete, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Bulgakov har haft ansvar för de ryska styrkornas logistik. Nu ersätts Bulgakov på sitt ämbete av general Michail Mizintsev, som var högsta befäl vid belägringen av den ukrainska staden Mariupol.

Mizintsev blir därmed bland annat ansvarig för att de inkallade reservisterna får tillgång till utrustning och utbildning.

Experter har pekat ut just logistiken som ett av den ryska arméns största strukturella problem.

Hundratals gripna vid protester

Oron över mobiliseringen är märkbar i Ryssland.

I nya protester på lördagen frihetsberövades minst 726 personer i 32 städer runtom i landet, varav nära hälften i huvudstaden Moskva, uppger människorättsgruppen OVD-Info.

Ett stort antal poliser sattes in i centrala Moskva. Enligt en AFP-journalist på plats var de flesta av demonstranterna lugna och stillastående i mindre grupper för att hålla en låg profil inför polisen. Men många samlades ihop och kördes i väg i polisbussar.

– Vi är inte kanonmat, skrek en kvinna medan polis förde iväg henne.

Över 1 300 personer frihetsberövades vid demonstrationer i onsdags, samma dag som president Putin annonserade mobiliseringen.

De senaste dagarna har bilköer också uppstått vid gränsen till bland annat Georgien. Runt 2 300 privatbilar väntade på lördagen på att få rulla ut ur Ryssland, enligt lokala ryska myndigheter, skriver AFP.

Skenomröstningar pågår

De ryska skenfolkomröstningarna i de ukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja pågår i helgen för att avslutas på tisdag.

Tanken är att folket i de ryskockuperade områdena ska svara på om de vill att deras regioner införlivas i Ryssland.

Omvärlden ser valresultatet som förutbestämt, precis som när en liknande omröstning genomfördes för att ge ett sken av legitimitet till den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014.

The New York Times rapporterar att människor tvingats lägga rösterna öppet, inför beväpnade soldater. Valpersonal har gått runt i bostadsområden och knackat dörr på sina håll för att avkräva röster, tillsammans med beväpnad polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!