Med grönt ljus i USA:s representanthus är saken så gott som klar.
I veckan väntas både senaten och president Joe Biden bekräfta godkännandet av det omdiskuterade stödpaket till Ukraina värt omkring 650 miljarder kronor som beskrivs som helt avgörande för att inte Ryssland ska vinna kriget.
Sedan ska vapen och ammunition levereras.
– Vi har ett väldigt bärkraftigt logistiknätverk som möjliggör att transportera materiel väldigt snabbt, säger Pentagons pressekreterare Pat Ryder, enligt nyhetsbyrån AP.
Från USA och Europa
Rent formellt kan transporter ske efter beslut av presidenten, som med stöd av en särskild uttagsbefogenhet (presidential drawdown authority) kan beordra militären att skicka utrustning från befintliga vapenlager i USA eller allierade europeiska länder som Tyskland och Polen.
– Jag tror att det finns en förberedd lista på materiel, säger Per Skoglund, lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan och expert på militär logistik.
– Nästa steg blir att man allokerar transportresurser för att lasta och frakta det här.
När alla politiska beslut är fattade kan det gå undan. De första leveranserna kan väntas inom några veckor, enligt Skoglund.
– Behöver det gå fort, så kan det gå riktigt fort.
De stora volymerna tar dock längre tid att frakta till Ukraina, uppemot tre till sex månader, bedömer han.
Luftvärn och granater mest akut
Det allra mest akuta behovet för Ukraina är att få fram luftvärnsrobotar och artillerigranater, enligt en rad bedömare. I nuläget skjuts bara ungefär hälften av de ryska projektilerna ner, något som får förödande konsekvenser.
I onsdags slog tre ryska robotar ned i ett bostadskvarter mitt i Tjernihiv, med 18 dödsfall som följd. Och häromveckan förstörde tiotals robotar och drönare ett stort kraftverk i Kievområdet.
Mycket materiel fraktas från USA med vanliga lastfartyg. Risken att Ryssland skulle ge sig på ett sådant är nära noll, enligt Skoglund.
– Skulle ryssarna ge sig på civila fartyg som är flaggade med amerikansk eller något annat Natolands flagga så är det ju ett angrepp mot det landet, och då har vi ett storkrig.
Inte för sent
Trots larmen om ryska genombrott är det inte för sent att vända krigsutvecklingen, bedömer han.
– Ukraina har det jobbigt, men det är inte så att man kan vänta sig ett sådant ryskt genombrott under den här tiden att landet skulle kollapsa.