Ukrainas pressade soldater efter Kursk: Nu då?

Ukrainska soldater ockuperar fortsatt en liten del av Ryssland. Deras kamrater, som försöker hålla ställningarna vid fronten i Ukraina, ifrågasätter satsningen på en motinvasion. På hemmaplan ser Ryssland ut att syna framryckningen och pressa på ännu hårdare.

En soldat i den ukrainska militärens 56:e brigad skjuter artilleri mot ryska ställningar vid fronten utanför staden Tjasiv Jar i Donetsk, den 27 september.

En soldat i den ukrainska militärens 56:e brigad skjuter artilleri mot ryska ställningar vid fronten utanför staden Tjasiv Jar i Donetsk, den 27 september.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukraina2024-10-13 07:25

När Ukraina slog tillbaka med en överraskande motinvasion av Ryssland för två månader sedan hölls det fram som ett sätt att gjuta mod i den ukrainska militärens pressade led.

Det sågs också som ett sätt för Ukraina att tvinga Ryssland att flytta styrkor från de brinnande striderna vid fronten i östra Ukraina till försvarsställningar på hemmaplan.

Men så har ännu inte skett, åtminstone inte i märkbar omfattning.

– Fienden kanske drog sig tillbaka från några andra riktningar, kanske kallade de in reserver, men vi har inte känt av någon större förändring här, säger den ukrainske soldaten Oleksandr till nyhetsbyrån AFP i Toretsk, en liten industristad vid fronten i Donetsk där ryska styrkor närmar sig.

"Varit till stor hjälp"

Det har gått drygt två månader sedan ukrainska styrkor tog klivet in i ryska Kursk. De bröt ett mönster där striderna såg ut att ha kört fast i ett utnötningskrig och tog, till en början, ryssarna på sängen.

Den ryska militären har samlat sig och Ukraina avancerar inte längre. Men man håller fortfarande fortet på ockuperad mark. Många ryssar har tagits till fånga.

"Det har varit till stor hjälp för vårt land och fortsätter att vara det", meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidigare i veckan.

Offensiven in i ryska Kursk har saktat ned Rysslands framstormning i östra Ukraina, enligt Zelenskyj. Men de ryska invasionsstyrkorna bedöms ändå ha erövrat mer mark under de senaste veckorna än på länge.

Genombrott tros nära

Det har haft ett högt pris med exceptionellt många stupade ryssar. Men det bedöms inte vara många fler steg som krävs för att det ukrainska försvaret i Donetsk ska rämna.

Bland framstående krigsanalytiker går åsikterna isär om huruvida Ukrainas motinvasion är framgångsrik.

Flera ukrainska soldater som AFP talar med uttrycker stolthet över landets förmåga att slå tillbaka. Men det finns också en oro.

– Om det är en långsiktig operation och vi har för avsikt att stanna i Kursk så kommer det att göra slut på våra viktigaste resurser, säger soldaten Bogdan, på ett kafé i Druzjkivka några mil från fronten.

En annan ukrainsk frontsoldat frågar sig vad nästa steg är:

– Varifrån ska vi få folket, styrkan och verktygen för att kunna fortsätta den här resan, eller på något vis fullfölja den? Bara gud vet hur det här slutar.

Fakta: Kriget i Ukraina

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland en storskalig invasion av Ukraina, efter att redan 2014 ha gått in i grannlandet, vilket då ledde till annekteringen av Krimhalvön och en i stort sett fryst konflikt i Donbass i öst.

I en tänkt blixtoffensiv från norr, öst och söder mötte de ryska styrkorna motstånd. De nådde inte Kiev, men avancerade längs med sydkusten till Krimhalvön. Kuststaden Mariupol föll efter en lång och blodig belägring.

Ukraina genomförde hösten 2022 två motoffensiver där de återtog länet Charkiv i nordost och storstaden Cherson med omnejd i söder. I samband med det sade sig Ryssland annektera de endast delvis ockuperade länen Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja.

En större ukrainsk motoffensiv inleddes sommaren 2023, men lyckades inte forcera ett då befäst ryskt försvar. I augusti 2024 gick ukrainska styrkor in i Ryssland och ockuperade en del av regionen Kursk.

Ryssland har regelbundet anfallit platser över hela Ukraina med robotar och drönare. Allra minst ett tiotusental civila har blivit dödade i kriget, men mörkertalet antas vara stort. Flera miljoner ukrainare har flytt utomlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!