Sällsynta jordartsmetaller har hamnat i fokus när USA vill få till ett avtal med Ukraina, där USA:s president Donald Trump vill få ersättning för sitt stöd till Ukraina.
Ukraina har cirka fem procent av världens mineraltillgångar och landar på plats 40 bland världens mineralproducerande länder, enligt World mining data från i fjol. Landet toppar världslistorna när det gäller järn, mangan, titan och grafit.
Men det krävs en hel del efterforskning för att veta om landet har utvinningsbara fyndigheter av de 17 grundämnen som klassas som sällsynta jordartsmetaller, anser Alireza Malehmir, professor i tillämpad geofysik vid Uppsala universitet.
Oftast finns de tillsammans med andra mineraler som då är dominerande – så som järn.
– För att kunna säga att du har sällsynta jordartsmetaller måste du först hitta huvudråvaran. Ukraina har det, så det kanske finns potential, säger Malehmir.
Högst oklart
Men om de går att hitta, hur stora fyndigheterna är och om de går att utvinna är i dagsläget högst oklart. Dessutom krävs fred i landet för att få till de enorma infrastruktursatsningar som krävs för att påbörja utvinningen.
– Exempelvis i Sverige och globalt, från tiden du hittar bevis till tiden du börjar gruvbrytningen – med all miljöhänsyn, tillgång till vatten och kvalificerad personer – tar det vanligtvis fem till tio år.
Han tror att USA egentligen främst är intresserat av kritiska mineraler, såsom litium och titan, vilka redan utvinns i Ukraina. De är viktiga för modern teknik, vilket sällsynta jordartsmetaller också är.
"Viss förväxling"
– Jag tror det är en viss förväxling, Ukraina har kritiska mineraler men inte sällsynta jordartsmetaller på det sättet. De har såklart litium och vissa sällsynta jordartsmetaller, men flera andra länder har det, säger han och poängterar skillnaden mellan vad man vet finns och vad som kanske finns i marken, säger Malehmir.
Trump uppges ha krävt sällsynta jordartsmetaller till ett värde av 500 miljarder dollar. Alireza Malehmir jämför summan med de 200 miljarder dollar som världens största gruvbolag är värda – tillsammans.
– Med 500 miljarder skulle du kunna investera rätt mycket. Du skulle kunna ta över kopparproduktionen över hela världen.