Expert: Putins robotattack en politisk markering

Ända sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina, och även tidigare, har president Putin skramlat med sina kärnvapen. Den senaste attacken – med en nyutvecklad ballistisk robot som är kapabel att bära kärnvapen – kan ses som en form av skrämseltaktik, enligt Johan Norberg vid FOI.
–Det här är ett sätt att visa för väst att Ryssland fortfarande är att räkna med.

På en bild från Rysslands försvarsdepartement syns robotar som avfyras från ett fartyg under en övning tidigare i höst. Arkivbild.

På en bild från Rysslands försvarsdepartement syns robotar som avfyras från ett fartyg under en övning tidigare i höst. Arkivbild.

Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Ukraina2024-11-22 06:55

Enligt ukrainska uppgifter avfyrade Ryssland natten mot torsdagen en interkontinental ballistisk robot (ICBM) mot Ukraina. Hittills har uppgifterna inte bekräftats, och såväl utländska bedömare som Putin själv hävdar att det i själva verket rörde sig om en ballistisk robot med kortare räckvidd än så – men som även den kan färdas tusentals kilometer och bestyckas med kärnvapen.

Johan Norberg, forskningsledare och militäranalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ser det som ytterligare en signal och markering från rysk sida.

– Det sker ett ständigt återkommande budskapande om att 'vi har kärnvapen, vi har kärnvapen'.

Stödet kommer "teskedsvis"

Syftet med kärnvapenskramlet är att göra omvärlden osäker och att påverka andra länder så att de inte ska våga stötta Ukraina. Och hittills har det både lyckats och misslyckats, säger Johan Norberg.

– Det får en stor effekt i vårt kollektiva medvetande. Och det har ju fått en effekt på så sätt att västs stöd till Ukraina har blivit mycket långsammare och kommer teskedsvis snarare än det som behövs – mycket och fort, vilket den militära logiken egentligen kräver.

Den ballistiska robotattacken mot storstaden Dnipro kommer bara några dagar efter det att Ryssland offentliggjorde sin nya kärnvapendoktrin, som även den påminner omvärlden om att landet förfogar över massförstörelsevapnen.

Samverkande resurser

Men ett enskilt vapensystem kan knappast vinna det stora och komplicerade kriget, även om vi gärna vill tro att stridsvagnar, kanoner eller annat ska göra stor skillnad, poängterar Norberg, som säger att den senaste attacken "mer är en politisk markering än en militär".

Ryssland går framåt i kriget, men till ett högt pris. Framstegen är ganska små jämfört med stridsområdets storlek och de kostnader kriget innebär.

– Både när det gäller döda och skadade, men framför allt ekonomiskt. Den ryska ekonomin har problem. Och det börjar också bli demografiska problem, säger Johan Norberg.

– Det här kan vara ett sätt att manifestera någon form av styrka, både utåt men också internt i Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!