Larm: IS-offer i samma brutala läger som förövare

Människor som föll offer för terrorrörelsen IS hålls inlåsta i jättelika läger i nordöstra Syrien – sida vid sida med tusentals misstänkta IS-medlemmar. Barn, yazidier och offer för människohandel utstår också tortyr och rättslöshet på obestämd framtid i lägren, larmar Amnesty.

Mängder av människor som ingick i IS kortlivade så kallade kalifat hålls fångna i läger i nordöstra Syrien – även många som i praktiken var terrorrörelsens offer. Här tittar barn igenom ett stängsel i lägret al-Hol i mars 2019. Arkivbild.

Mängder av människor som ingick i IS kortlivade så kallade kalifat hålls fångna i läger i nordöstra Syrien – även många som i praktiken var terrorrörelsens offer. Här tittar barn igenom ett stängsel i lägret al-Hol i mars 2019. Arkivbild.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Syrien2024-04-17 11:40

Omkring 56 000 människor hålls fortsatt som fångar i nordöstra Syrien sedan IS besegrades. Utgångspunkten är att dessa människor misstänks ha koppling till terrorrörelsen, men det urvalet sker till stor del godtyckligt.

Fler än hälften av människorna i lägren – omkring 30 000 – är barn, varav merparten små barn.

"Tiotals, om inte hundratals, yazidiska offer finns bland de fängslade. Många frihetsberövade kvinnor och flickor är offer för tvångsäktenskap med IS-medlemmar, och många frihetsberövade pojkar och unga män är offer för IS rekrytering av barn", skriver människorättsorganisationen Amnesty International i en rapport.

Järnrör och elstötar

Lägren sköts av de kurdiska SDF-styrkorna, som med stöd av en USA-ledd koalition kom att spela en stor roll i bekämpandet av IS. Styrkorna försvarar ett kurdiskt självstyre i den nordöstra delen av länge krigshärjade Syrien.

Som fångvaktare för tiotusentals människor – varav många som inte är önskade i sina hemländer – spelar de fortsatt en viktig roll. Men i praktiken hålls merparten av dessa människor instängda på obestämd framtid utan rättslig prövning.

I Amnestys rapport berättar flera lägerfångar om hur de och andra systematiskt blivit utsatta för tortyr med slangar, järnrör och elstötar, samt sexuellt våld. Det vittnas om begränsad tillgång till mat och vatten samt spridning av sjukdomar.

Många dör. En man berättar att 17 av hans medfångar dog när ventilationen till deras cell en dag stängdes av.

Formar en generation

Varken det kurdiska självstyret eller USA vill kännas vid dessa uppgifter.

Amnesty håller USA som högst ansvarigt för situationen. Systemet inte bara kränker alla fångars mänskliga rättigheter, utan innebär också att IS brott inte följs av någon rättvisa, anförs i rapporten.

"Även om hotet från IS kvarstår världen över så kommer de pågående förbrytelserna i nordöstra Syrien bara att förstärka all förargelse och skapa en generation av barn som endast har upplevt systematisk orättvisa", kommenterar Amnestys internationella generalsekreterare Agnès Callamard.

Fakta: IS-lägren i Syrien

Kurdiska styrkor i nordöstra Syrien håller tiotusentals människor som fångar i två stora läger – al-Hol och Roj – samt en rad mindre anläggningar. Fångarna är personer som befann sig i områden som under en tid kontrollerades av IS, och som bedöms kunna kopplas till terrorrörelsen.

Lägren byggdes ursprungligen för några tusen människor. I dag hålls uppskattningsvis fler än 50 000 där. Det är många syrier och irakier, samt medborgare i fler än 70 olika länder.

Radikaliseringen rapporteras ha fortsatt i någon utsträckning i lägren och enligt vissa rapporter har IS-celler en tydlig närvaro där. Det rapporteras också att många icke IS-kopplade människor, samt terrorrörelsens offer, har spärrats in.

Omkring 300 personer reste från Sverige till regionen för att ansluta sig till IS och liknande extremistgrupper. Ett antal svenska medborgare har kommit tillbaka och ställts inför rätta, men ett svårbestämt antal är kvar, såväl vuxna som barn. Den svenska regeringen har i dag inga avsikter att hjälpa dem hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!