Jakt på hemliga kemvapen efter Assads fall

Sedan Assadregimen avsattes finns det många frågor om vad som kommer att ske i Syrien. En av dem är vad som väntar för landets kemiska vapen.
–Det jag skulle vara mest bekymrad över är om IS tar tillfället i akt att kontrollera större områden, säger Magnus Normark från FOI.

Israelisk militär på den syriska sidan vid en gränsövergång. Israel säger sig ha attackerat platser i Syrien där misstänkta kemiska vapen finns.

Israelisk militär på den syriska sidan vid en gränsövergång. Israel säger sig ha attackerat platser i Syrien där misstänkta kemiska vapen finns.

Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Syrien2024-12-10 06:37

Syrien tillträdde motvilligt kemvapenkonventionen 2013, och då visade det sig att landet hade ett storskaligt program av kemiska vapen för strategiskt syfte. Det fanns vapensystem för storskaliga insatser över längre distanser, som ballistiska robotar och flygbomber. Enligt konventionen behövde Syrien förstöra vapnen.

– Vi tror ju att viss förmåga ändå har levt kvar och bevarats under de senaste åren, säger Magnus Normark, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Den syriska regimen, ledd av president Bashar al-Assad, föll i helgen efter en rebelloffensiv med rörelsen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) i täten. Landets försvarsmakt har också kollapsat.

Frågetecken kvar

HTS har lovat att hantera resterna från den tidigare regimens kemvapenprogram ansvarsfullt.

– Det återstår att se hur det blir med den saken, säger Normark.

– Det är väl rimligt att anta att rebellgrupperna på ett eller annat sätt kommer ha åtminstone fysisk kontroll över de här vapenanläggningarna.

Vad det kommer att innebära rent konkret är än så länge oklart, då det fortfarande finns många frågetecken kring hur det nya styret ska struktureras.

Enligt Magnus Normark är det troligt att Syrien kommer att få ett splittrat styre, där olika milisgrupper har kontroll över olika delar av landet. Då skulle det kunna spela stor roll vilken grupp som får kontroll över områden där vapenanläggningar finns. Bland rebellerna finns terrorgruppen IS, som tidigare visat stort intresse för kemiska vapen.

Israel säger sig ha attackerat

– Det jag skulle vara mest bekymrad över är om IS tar tillfället i akt att kontrollera större områden. Just nu har de inte så stort inflytande men de kan mycket väl utnyttja det vakuum som blir på många platser för att ta större kontroll.

De områden där IS har störst närvaro är i de nordöstra delarna av Syrien, och det är mer i de västra delarna som vapenanläggningarna finns. Därför ser det just nu svårt ut för IS att i någon större grad få kontroll över områdena med eventuella vapen.

Israel säger sig ha attackerat platser i Syrien där misstänkta kemiska vapen finns. Om landet skulle lyckas träffa vapenanläggningar är det dock svårt att veta vilken påverkan det skulle få, bland annat på grund av att många tros ligga skyddade under marken.

– Jag skulle tro att risken är ganska liten att den här typen av angrepp från Israel mot anläggningarna kan resultera i utspridning av kemiska stridsmedel.

Fakta: Kemiska vapen

Kemiska vapen innehåller kemiska ämnen som skadar eller dödar genom förgiftning.

Ämnet som används kan ha utvecklats speciellt för syftet, men det kan även vara ett läkemedel eller en industrikemikalie.

De definieras som massförstörelsevapen, och det är ett brott mot internationell rätt att använda dem.

Källa: FOI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!