Experter: Om Putin skickar hem allt märker vi det

Det ryktas att Rysslands tidigare så mäktiga styrkor flytt, mer eller mindre hals över huvud, under den senaste dramatiska veckan i Syrien. Men även om utvecklingen är en stor nesa för Vladimir Putin är sista ordet inte sagt.
–Ryssland har en historia av att komma tillbaka från motgångar, säger experten Anna Borshchevskaya.

Vladimir Putin på den då relativt nya militärbasen Khmeimim vid ett besök i Syrien i december 2017.

Vladimir Putin på den då relativt nya militärbasen Khmeimim vid ett besök i Syrien i december 2017.

Foto: Michail Klimentjev/pool via AP/TT

Syrien2024-12-10 06:49

I samband med Assad-regimens fall i helgen uppgav bland annat Ukrainas underrättelsetjänst att "ryska styrkor genomför en hastig evakuering från Syrien", rapporterade bland andra ukrainska Euromaidan Press.

Overifierade bilder i sociala medier sägs visa både att Rysslands soldater flyr västerut inom Syrien, och att ryska flygplan och fartyg helt lämnar landet.

Orimliga uppgifter

Anledningen skulle vara dels att den överenskommelse om rysk militär närvaro – med de två stora baserna Khmeimim och Tartus – som slutits med Bashar al-Assad nu är lika omintetgjord som hans styre. Dels ett skriande behov av de militära resurserna på hemmaplan, i anfallskriget mot Ukraina.

Men uppgifterna om storskaliga reträtter avfärdas också som uppenbart orimliga. "Det mesta av resurserna" finns kvar på Khmeimim och Tartus, skriver Dara Massicot, Rysslandsexpert vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace, på X. "Om en evakuering sker kommer det att synas".

Hon förtydligar att de stora krigsfartygen inte har någon rimlig väg hem, eftersom Turkiet stängt Bosporen in till Svarta havet för dem.

En del materiel skulle kunna tas hem med flyg, men det skulle kräva "hundratals turer med (fraktplanen) Iljusjin Il-76 och Antonov-124, inte den handfull som synts", skriver hon, och tillägger: "När ryska styrkor placerades i Syrien 2015 flög de nästan 300 turer under två veckor, och det var innan närvaron byggdes ut".

Medlande roll?

Med andra ord är Rysslands huvudroll i Syrien inte nödvändigtvis över.

– Det ryska perspektivet är att de i högsta grad behöver den här närvaron, säger Anna Borshchevskaya vid tankesmedjan Washington Institute i en tv-intervju med israeliska I24.

Hon syftar då bland annat på att det är Rysslands enda direktkontakt med Medelhavet och Nordafrika. Plus prestigefrågan. Men eftersom Moskva-regimen verkar lika tagen på sängen som alla andra av utvecklingen är frågetecknen just nu svåra att räta ut.

– Hur ska Kreml navigera, försöka rädda situationen? Jag tror att de på nytt försöker sig på någon slags medlande roll, säger Borshchevskaya.

Fakta: Ryska baser i Syrien

Khmeimim och Tartus är två militärbaser som Ryssland satsat stort på de senaste tio åren.

Tartus är en flottbas med längre anor – den etablerades på 1970-talet som en sovjetisk motvikt till USA:s militära närvaro i östra Medelhavet.

Khmeimim (döpt efter en syrisk by som även kan stavas på andra sätt, exempelvis Humaymim) är en flygbas som etablerades så sent som 2015. Den byggdes bredvid Latakias flygplats vid Syriens Medelhavskust. Syftet var att utgöra nav för en rysk militäroffensiv som skulle hjälpa Bashar al-Assads regim till seger i inbördeskriget – en plan som fram till så sent som häromveckan såg ut att ha lyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!