Toppmöte i Schweiz ska hitta vägen till fred

Över 80 stater har tackat ja till att delta i helgens toppmöte, tänkt att staka ut en väg mot en fredsprocess för Ukraina. Uppslutningen är bred, men flera riktigt stora spelare saknas.

Mötet hålls i Bürgenstock nära Luzern, där säkerhetspådraget är stort. Arkivbild.

Mötet hålls i Bürgenstock nära Luzern, där säkerhetspådraget är stort. Arkivbild.

Foto: Urs Flueeler/AP/TT

Schweiz2024-06-15 06:55

Säkerhetspådraget i Bürgenstock nära schweiziska Luzern är stort. Uppemot 4 000 soldater är inkallade och 6,5 kilometer stålstängsel har satts upp med anledning av fredskonferensen om Ukraina.

Ryssland är inte bjudet, men högnivåträffen är tänkt att lägga grunden för att i framtiden kunna inkludera det anfallande landet i fredsmöten.

– Vi skulle vilja ha en mycket bred process med sikte på varaktig, rättvis fred i Ukraina, har den schweiziska presidenten Viola Amherd sagt inför mötet.

Ukraina hoppas på ett brett internationellt stöd för landets tiopunktsprogram för fred med Ryssland, skriver AFP.

Ryska makthögkvarteret Kreml har dock upprepade gånger meddelat att man inte kommer att delta i några förhandlingar – om Ukraina inte accepterar att Ryssland har tagit över cirka 20 procent av Ukrainas territorium.

Inför mötet har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttryckt besvikelse över att vissa världsledare inte tänker delta. Bland andra stannar USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping hemma. USA:s vicepresident Kamala Harris kommer dock.

Från Kina heter det att man inte kommer att delta vid ett toppmöte om Ryssland inte finns med vid förhandlingsbordet.

Sverige representeras av statsminister Ulf Kristersson.

Fakta: Kriget i Ukraina

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland en fullskalig invasion av Ukraina efter att ha invaderat grannlandet redan 2014, vilket ledde till annekteringen av Krimhalvön och en i stort sett fryst konflikt i Donbass i öst.

I en tänkt blixtoffensiv från norr, öst och söder mötte de ryska styrkorna motstånd. De nådde inte Kiev, men avancerade i syd till Krimhalvön. Kuststaden Mariupol föll efter en lång och blodig belägring.

Ukraina genomförde hösten 2022 två motoffensiver där de återtog länet Charkiv i nordost och storstaden Cherson med omnejd i söder. I samband med det sade sig Ryssland annektera de delvis ockuperade länen Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja.

En större ukrainsk motoffensiv inleddes sommaren 2023, men lyckades inte forcera ett befäst ryskt försvar.

Ryssland har regelbundet anfallit platser över hela Ukraina med robotar och drönare. Allra minst ett tiotusental civila har blivit dödade i kriget, men mörkertalet antas vara stort. Flera miljoner ukrainare har flytt utomlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!