Mamma på flykt: "Mina barn är säkra här"

Flera miljoner ukrainare har flytt till Polen under kriget – bland dem barn, mammor och gravida som kan ha svårt att hitta någonstans att bo. På "Mammornas hus" i Warszawa får de andrum. –Polen skyddar oss, säger fyrbarnsföräldern Tetiana Kovalchuk från ukrainska Lutsk.

Tetiana Kovalchuk, flykting från Ukraina, tillsammans med barnen Oleh, Melania och Nadia.

Tetiana Kovalchuk, flykting från Ukraina, tillsammans med barnen Oleh, Melania och Nadia.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Polen2023-11-26 12:59

Skratt blandas med skrik när barnen hoppar i den trånga soffan. I den stimmiga leken känns kriget långt borta, även om det bara är drygt 30 mil till ukrainska gränsen.

Här, i en stor villa i utkanten av Warszawa har just nu åtta familjer – mödrar och deras barn – fått tak över huvudet.

Hittade hus – och öppnade

Samordnaren Anna Kłos ser stressad ut. I början av invasionen såg hon som volontär hur gravida kvinnor och små barn tvingades vistas med andra flyktingar, med risk för spridning av covid-19 och andra virussjukdomar.

– Det kan vara farligt när man är gravid, och för nyfödda. De är i en svår situation, samtidigt som ingen vill hyra ut en lägenhet till en gravid kvinna.

Idén om Mammornas hus föddes, och hon hittade snabbt en fastighet som hon får lov att använda för ändamålet. Det är mycket jobb, medger hon. Ändå fortsätter hon, och startar dessutom ständigt upp fler hjälpprojekt riktade till ukrainska mödrar.

– Jag har två små barn. Och när kriget startade var det enkelt för mig att föreställa mig själv i deras situation.

"Inga bomber och missiler"

Många polacker har engagerat sig för att hjälpa flyktingströmmarna från grannlandet. När storinvasionen i Ukraina var ett faktum den 24 februari 2022 öppnade Polen gränsen för miljontals som flydde från sitt land. Det senaste året har bara Polen tagit emot över en miljon ukrainska flyktingar, enligt siffror från UNHCR.

Vanliga polacker har öppnat upp sina hem, samlar in mat och kläder – och många ukrainare väljer att stanna här i väntan på att kriget ska ta slut.

Men att hitta lämpliga boenden, särskilt för stora familjer, är inte lätt. Tetiana Kovalchuk, 35 år och med fyra barn, från Lutsk i nordvästra Ukraina, fick snabbt en plats på Mammornas hus. Tetianas yngsta barn är bara ett halvår gammalt, hennes äldsta tar gymnasieexamen om två år.

Hur länge ska de stanna i Polen?

– Vi stannar här på grund av barnen, de går i skolan, säger hon och fortsätter:

– Här finns inga bomber och robotar. Mina barn är säkra här.

Startat fler projekt

Anna Kłos visar runt i förråden på Mammornas hus. Många företag och privatpersoner skänker allt från mat till blöjor och leksaker, som räcker till långt fler än dem som bor i huset.

– Så vi började tänka på vad vi mer kan göra. Människor kommer hit och ger oss kläder, böcker, leksaker, så då gjorde vi ett startkit för gravida.

Efter reklam via sociala medier ringlade köerna långa av hjälpsökande.

– Varje månad ger vi nu 50-100 startkit till gravida.

Det stannar inte där. Numera delas matpaket ut, och tanken på en särskild julhjälp föddes efter att Anna Kłos bestämde sig för att försöka dela ut små nallar som boendet hade fått till skänks.

– Vi väntade oss inte så många människor, men en dag kom 80 mammor hit när vi gjorde reklam på nätet. De kom för små leksaker.

– De har inget att ge sina barn, så vi vill göra om det till jul.

Anna Kłos är föreståndare för Mammornas hus i Warszawa.
Anna Kłos är föreståndare för Mammornas hus i Warszawa.
Fakta: Mammornas hus

Mammornas hus vänder sig till kvinnor på flykt som väntar eller fått barn.

Koordinator är Anna Kłos, som har organiserat verksamheten i en villa i utkanten av Warszawa.

Utöver att erbjuda tillfälligt boende till mödrar och deras barn så organiserar och samlar volontärerna exempelvis även in leksaker till ukrainska barn samt delar ut startkit för gravida.

Många företag skänker saker till verksamheten.

Källa: Anna Kłos samt dommatki.pl.


Fakta: Flyktingmottagande i Polen

Drygt 1,7 miljoner ukrainare har totalt sedan den ryska storinvasionen 2022 registrerat sig som hjälpsökande i Polen.

Av dem finns i dagsläget 950 000 registrerade ukrainare kvar i landet.

Majoriteten av ukrainare i Polen är kvinnor i åldern 18-59 år.

Källa: UNHCR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!