Österrikisk regeringsbildning utan ytterhögern

Österrikes president Alexander Van der Bellen ber landets tre ledande mitten- och högerpartier att bilda regering. Därmed förlorar extremhögerpartiet FPÖ mandatet att lösa den utdragna regeringskrisen i landet.

Österrikes president Alexander Van der Bellen. Arkivbild.

Österrikes president Alexander Van der Bellen. Arkivbild.

Foto: Heinz-Peter Bader/AP/TT

Österrike2025-02-22 16:06

Beskedet på lördagen kommer från presidenten sedan FPÖ:s sonderingar om att leda koalitionsregering havererat, rapporterar österrikiska public service-bolaget ORF.

Därmed bereds mark för konservativa ÖVP, socialdemokratiska SPÖ samt det liberala partiet Neo att bilda en koalitionsregering. Beskedet kom efter ett möte som presidenten haft med de tre partiernas ledare i palatset Wien Hofburg.

Uttrycker förhoppning

ÖVP:s partiordförande Christian Stocker sade sig vara "mycket säker" på att regeringsförhandlingarna kommer att lyckas, rapporterar österrikiska nyhetsbyrån APA. SPÖ-ledaren Andreas Babler uttryckte förhoppning om att uppnå stabilitet med en ny koalitionsregering i det röriga politiska landskapet "så snabbt som möjligt".

Valet i Österrike hölls i september, men förhandlingar om en ny regering har sedan dess misslyckats i flera omgångar.

Det kontroversiella ytterhögerpartiet FPÖ ser därmed ut att uteslutas i en framtida regering. Motsättningar med den tilltänkta samarbetspartnern, konservativa ÖVP, ansågs vara allt för stora i grundläggande frågor, som bland annat utrikes- och säkerhetspolitik för ett regeringssamarbete, enligt ORF.

Utdragen regeringskris

Statschefen Van der Bellen har stått inför svåra val i den utdragna regeringskrisen – och de politiska motsättningarna ansågs kunna leda till ett nyval i Österrike. Efter beskedet från de tre partierna uttryckte presidenten lättnad, speciellt med tanke på det geopolitiska läget. Han konstaterade att det första målet för en ny regering är att "skapa ett nytt förtroende" för centralmakten i Österrike.

Dessutom har den utdragna regeringskrisen inneburit att beslut om statsbudgeten måste tas.

Bedömare i Österrike betraktade med skepsis presidentens tidigare beslut att tillåta det nationalkonservativa, högerpopulistiska extrempartiet FPÖ (Frihetspartiet) och dess kontroversielle partiledare Herbert Kickl att försöka bilda regering – ett försök som misslyckades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!