Stort gängtillslag i Norge – 19 gripna

I ett historiskt stort tillslag har norsk polis gripit 19 personer i södra Norge med misstänkta kopplingar till gängkriminalitet, rapporterar NRK.

Presskonferens om tillslaget med polisåklagare Terje Kaddeberg Skaar, vice polismästare Morten Sjustøl och förundersökningsledare Torgeir Winsnes från Agders polisdistrikt.

Presskonferens om tillslaget med polisåklagare Terje Kaddeberg Skaar, vice polismästare Morten Sjustøl och förundersökningsledare Torgeir Winsnes från Agders polisdistrikt.

Foto: Kjartan Bjelland/Fædrelandsvennen via NTB/TT

Norge2024-10-16 10:36

I norska tidningar beskrivs tisdagens koordinerade tillslag i Agder som det största i sitt slag någonsin i fylket. Enligt tidningen Fædrelandsvennen deltog mellan 50 och 100 poliser.

De gripna tros vara del av, eller knutna till, organiserade kriminella nätverk och misstänks för grova narkotikabrott.

Enligt åklagare Terje Skaar beslagtogs vapen, kontanter samt en "inte obetydlig" mängd narkotika under insatsen.

Samtliga 19 gripna är män över 18, rapporterar NRK. Tolv av dem har begärts häktade.

Fler gripanden kan inte uteslutas, uppger polisen på en pressträff. De säger sig ha kännedom om 25 organiserade kriminella gäng i Agder.

– Många knyts till införsel och omsättning av större mängder narkotika. Vi har också nätverk inblandade i vapenhandel, hallickverksamhet, människosmuggling, arbetslivskriminalitet och grov ekonomisk kriminalitet, säger förundersökningsledare Torgeir Winsnes under pressträffen.

– Vissa nätverk framstår som mer organiserade än andra.

Enligt Winsnes har flera av nätverken koppling till andra länder, däribland Sverige.

– Det finns aktörer med anknytning till Sverige. Men vi har i nuläget inga skäl att tro att gårdagens aktion har någon koppling till Sverige, säger Torgeir Winsnes till TT.

Rättelse: I en tidigare version förekom felaktigheter om de gripnas kopplingar till Sverige. Ingen av de gripna har några kända kopplingar till Sverige i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!