Beläget i det pampiga Fredspalatset i Haag i Nederländerna hanterar Internationella domstolen (ICJ) dispyter mellan olika länder.
Ett rättsfall i ICJ är ingen enkel eller snabb process och det kan ta flera år innan domstolen kommer med ett slutligt beslut. Därför har Sydafrika i det aktuella rättsfallet även begärt att ICJ ska beordra Israel att omedelbart stoppa sina militära insatser i Gaza, ett beslut som skulle kunna avgöras på några dagar eller veckor och gälla medan resten av rättsprocessen fortsätter.
Kan inte överklagas
För att ett mål ska tas upp i den Internationella domstolen i Haag ska tvistande stater gemensamt ta upp ett ärende där, eller också kan en stat begära att domstolen ska ta upp ett ärende som gäller ett annat land. Så är fallet här, då Sydafrika tagit upp frågan om Israels agerande i Gaza.
I ICJ representeras de länder som är inblandade i ett fall av ombud som brukar utses av landets utrikesdepartement eller dess diplomatiska representation i Haag.
De beslut som ICJ:s domare fattar är slutgiltiga och kan inte överklagas. Genom att underteckna FN-stadgan har medlemsstaterna åtagit sig att följa domstolens beslut, och det är ovanligt att domarna inte följs. Om en av parterna i processen anser att motparten inte följer ett domslut från ICJ kan frågan tas upp i FN:s säkerhetsråd, som kan fatta beslut om rekommendationer eller åtgärder för att domen ska följas.
Internationella fördrag styr
Domstolens domare har att ta hänsyn till flera kriterier för sina beslut, bland annat internationella fördrag och konventioner, allmänna rättsprinciper och rättsliga beslut. Domstolen kan också avgöra fall – om parterna är överens om detta – utan att begränsa sig till befintliga folkrättsliga regler.
De 15 ordinarie domarna väljs av FN:s generalförsamling och säkerhetsrådet. För att domstolen ska komma fram till ett domslut måste minst nio domare vara överens.
Ett mål kan avslutas när som helst genom förlikning mellan parterna, eller att en stat som lämnat in målet till domstolen meddelar att den inte vill fortsätta processen.
Alla stater som är part i ett mål i ICJ men som inte har en domare i domstolen har rätt att utse en tillfällig domare, så även i detta fall där en domare från Israel och en från Sydafrika deltar.
ICJ upprättades i och med att FN-stadgan trädde i kraft 1945.