Gisslans anhöriga: Sluta kriga, börja förhandla

Armén dödade av misstag tre i den israeliska gisslan i Gaza. Nu svänger Benjamin Netanyahu i frågan om förhandlingar och rapporteras ha skickat Mossadchefen för att prata med medlarna i helgen. Anhöriga till gisslan uppmanar Israel att sluta kriga och börja förhandla.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skickar Mossadchefen. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skickar Mossadchefen. Arkivbild.

Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Mellanöstern2023-12-16 11:07

Tidigare denna vecka ska Israels premiärminister ha sagt tvärt nej till att skicka David Barnea, chef för underrättelsetjänsten Mossad, för att diskutera om förhandlingar med Hamas, via arabiska medlare, kan återupptas.

Men nu har Barnea ändå skickats till Oslo för att träffa Qatars ledare Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani, som leder medlingen, rapporterar The Wall Street Journal, vars källor uppger att mötet ska äga rum senare under lördagen. Även egyptiska medlare ska vara på plats, heter det.

Men The Times of Israel rapporterar om uppgifter att Barnea redan har träffat Qatars ledare för att försöka hitta en ny överenskommelse om gisslan, enligt mediebolaget Walla news. Enligt två källor är samtalen "bara en början".

"Inte inblandat"

Norge har i flera decennier varit engagerat i försöken till dialog i Mellanöstern, vilket gjort att 90-talets fredsöverenskommelser kallas Osloavtalen. Men denna gång hävdar norska utrikesdepartementet att man inte deltar.

– I nuläget är UD inte inblandat, säger talespersonen Mariken Harbitz till nyhetsbyrån NTB.

Samtalen beskrivs som väldigt preliminära, i hopp om att få till stånd regelrätta förhandlingar om att Israel ska lätta på det militära trycket i utbyte mot att Hamas friger fler personer i gisslan.

Netanyahus omsvängning kommer efter strider i Shujaiyya i norra Gazaremsan i fredags, då soldater sköt ihjäl tre unga män de uppfattade som ett hot. Männen visade sig vara tre israeler ur gisslan som terrorstämplade Hamas tagit vid krigets början i oktober.

Vit flagg

Nyheten om missen har väckt bestörtning i Israel, inte minst sedan det enligt en preliminär utredning av den israeliska militären framkommit att de tre offren visat vit flagg innan de blev skjutna. Pressen har därför ökat ytterligare på Netanyahu. Premiärministern är sedan tidigare hårt kritiserad för hur han hanterat konflikten med palestinierna.

Anhöriga till de cirka 130 personer som fortfarande hålls gisslan har blivit en viktig maktfaktor i Israel, och nu uppmanar de närstående Israel att göra en överenskommelse för att säkra gisslans frigivning.

– Vi tar bara emot döda kroppar. Vi vill att ni stoppar striderna och inleder förhandlingar, säger Noam Perry, dotter till gisslan Haim Perry, i samband med protester i Tel Aviv på lördagen som anordnades av Forum för gisslan och saknade familjer.

Skör koalition

Ruby Chen, som är pappa till en tonårig soldat som hålls gisslan, säger att det först förklarades att de frihetsberövade skulle hämtas tillbaka i markoperationen.

– Det känns som att vi är med i rysk roulette, vem kommer bli nästa att informeras om sin närståendes död? säger han.

Regeringen har efter den tillfälliga vapenvilan för några veckor sedan vägrat förhandla med Hamas, och sagt att en skoningslös militäroffensiv just nu är enda sättet att hantera militanta palestinier. Netanyahu har i och med det gett efter för högerextrema partier i den sköra koalitionen, som är emot alla former av kompromisser.

Men nu kan det alltså vara dags att återuppliva scenariot med en vapenvila likt den runt senaste månadsskiftet, då en veckas uppehåll gjordes i striderna för att utväxla gisslan och fångar samt få in livsviktiga förnödenheter i Gazaremsan.

Fakta: Blodig konflikt

Det Gazakrig som rasar nu är ett i en lång rad väpnade konflikter i och om området, men den blodigaste i modern tid.

Det började med en stor terrorattack från Gaza in i Israel den 7 oktober. Hamas anfallande styrkor dödade då enligt israeliska uppgifter över 1 100 personer, varav de flesta civila. Ungefär lika många Hamasstridande kan också ha mist livet enligt osäkra beräkningar.

Sedan dess har över 100 soldater stupat i motoffensiver mot Hamas, enligt Israels militär.

På den palestinska sidan uppger Hamastrogna myndigheter att sammanlagt över 18 000 liv krävts i israeliska bombningar och anfall. Den siffran gör ingen åtskillnad på civila och stridande, men enligt Israel har över 7 000 Hamasmän dödats.

I krig är all statistik osäker, men Gazakriget är med största sannolikhet det näst blodigaste i världen i år. Ukrainakriget kräver ännu fler liv, enligt olika uppskattningar mellan ungefär 30 000 och 100 000 i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!