"Många hus har förlorats till havet"

Ovädret Fiona har orsakat stor förödelse i Port aux Basques på ön Newfoundland i östra Kanada. Enorma vågor har slagit in och förstört hus i staden. –Det är många hem som förlorats till havet, säger David Harvey vid Frälsningsarmén till TT.

Ett hus vid kusten i Port aux Basques, Newfoundland, strax innan det sveptes ut i havet.

Ett hus vid kusten i Port aux Basques, Newfoundland, strax innan det sveptes ut i havet.

Foto: Rene Roy/AP/TT

Kanada2022-09-25 01:17

Fiona, som tidigare i veckan orsakat problem i Karibien, har nu nått fram till östra Kanada.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelar att han beviljat provinsen Nova Scotias begäran om federalt stöd till följd av ovädret.

Soldater kommer att sättas in för att hjälpa till med arbetet, skriver han på Twitter.

"Aldrig sett något liknande"

I Port aux Basques på Newfoundlands sydvästra spets har undantagstillstånd utlysts. Här är man van vid vindar på närmare 40 sekundmeter, som ovädret förde med sig, men de vågor som Fiona orsakade har inte skådats i mannaminne, enligt David Havey, pastor vid Frälsningsarmén i staden.

– Från vad vi sett och hört rör det sig om vågor på tolv–femton meter. Jag har pratat med många som bott här i hela sitt liv, som är i 70–80-årsåldern, som aldrig sett något liknande, säger han till TT.

På bilder syns hela hus flyta i väg ut i havet, andra byggnader har välts av de kraftiga vågorna. Under lördagen har Harvey åkt runt längs med kusten för att kolla läget med människor, och se om de behöver hjälp.

– Det är mycket skador, det är många hus som gått förlorade, mycket egendom som är förstörd. Det är mycket bråte över vägarna och längs stränderna som spolats upp, på ett sätt som vi aldrig sett förut, säger han.

Fiona har dragit vidare, men problemen hon orsakat lär kvarstå lång tid. Från civilsamhällets sida har man kavlat upp ärmarna. Frälsningsarmén har satt upp värmestugor och delar ut mat till de drabbade.

– Det har varit ett enormt stöd från provinsen och från hela Kanada. Folk hör av sig och frågar hur de kan hjälpa, erbjuder sig att resa i tio timmar för att hjälpa, och lastbilschaufförer har hjälpt till med flak med förnödenheter. När folk är i nöd brukar folk sluta upp, säger han.

Problem i Puerto Rico

I Kanada bedöms omkring en halv miljon vara utan ström under natten mot söndagen, svensk tid. 4 000 kilometer söderut, i Puerto Rico, saknar fortfarande omkring 750 000 kunder fortfarande ström sedan i söndags, och en femtedel av hushållen saknar vatten sedan Fiona orsakade lerskred och översvämningar med hällregn och hårda vindar.

Minst tre dödsoffer krävdes och ovädret förstörde även kokbanan-, papaya- och kaffeodlingar.

I territoriet hade man på sina håll ännu inte återhämtat sig till fullo efter orkanen Maria för fem år sedan. I den fattiga kuststaden Loiza har flera av husen fortfarande presenningar efter Maria, och nu har nya problem uppstått efter Fiona, med avloppsvatten som trängt upp på grusvägarna, enligt CNN. Många har förlorat förtroendet för myndigheter och politiker eftersom inget händer.

– Det här är ett marginaliserat samhälle, som många andra på ön, och ingen bryr sig om vad som händer oss, säger aktivisten Sonia Martinez.

Vågor slår in vid l'Étang-du-Nord i Kanada på lördagen.
Vågor slår in vid l'Étang-du-Nord i Kanada på lördagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!