Världshälsoorganisationen WHO meddelade sent på lördagen att antalet dödsfall på grund av coronaviruset stigit till 7 360 under ett dygn. Det är den största ökningen under en 24-timmarsperiod sedan den 10 maj, skriver Reuters.
Antalet bekräftade fall steg med 259 848 under ett dygn, vilket också det var en tragisk toppsiffra. Den tidigare högsta siffran av antalet bekräftat smittade inträffade dagen innan, på fredagen, med 237 743 fall.
Fyra länder
– Det är en enorm, trist utveckling som i och för sig inte är helt överraskande, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar på Karolinska institutet.
Fyra länder står för fler än hälften av alla bekräftade fall – USA, Brasilien, Indien och Ryssland, som tillsammans har registrerat omkring 7,5 miljoner smittade.
– Det visar att pandemin är okontrollerad i de här länderna. Det är oklart hur många av de smittade som blir rejält sjuka, så det är svårt att säga vilken typ av belastning det blir på sjukvården, men det är fullt rimligt att anta att den blir stor och att det blir höga dödstal, fortsätter Sönnerborg.
Över 14 miljoner smittade
Två nya "milstolpar" har dessutom passerats, då antalet avlida i covid-19 i världen nu är fler än 600 000 och antalet smittade är fler än 14 miljoner, enligt Johns Hopkins-universitetet i USA.
– Det är sådana siffror vi var rädda för skulle uppstå. Det är ett dåligt scenario som håller på att uppfyllas nu och flera länder befinner sig på en uppåtgående kurva, säger Sönnerborg.
Världsdelar befinner sig i olika faser av pandemin. I Afrika kan smittspridningen ligga efter andra kontinenter. Om smittspridningen ökar finns risk att sjukvården drabbas, och att hiv-behandling och vaccinationskampanjer inte genomförs, befarar Sönnerborg.