Fransk ambassadör tillbaka i Australien

Frankrikes utrikesdepartement meddelade på onsdagen att landets ambassadör i Australien ska återvända till ambassaden i Canberra.

USA:s utrikesminister Antony Blinken (höger) och den franska kollegan Jean-Yves Le Drian på utrikesdepartementet i Paris.

USA:s utrikesminister Antony Blinken (höger) och den franska kollegan Jean-Yves Le Drian på utrikesdepartementet i Paris.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Frankrike/Australien2021-10-06 19:51

Ambassadören kallades hem till Paris för konsultationer i samband med den avbrutna ubåtsaffären mellan de två länderna. Australien valde i stället att köpa ubåtar från USA, i samband med en uppgörelse om säkerhetssamarbete mellan Australien, USA och Storbritannien (Aukus).

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian skickar ambassadören till Australien med två uppdrag: att definiera relationen till Australien och att verka för franska intressen i samband med den avbrutna ubåtsaffären.

Le Drian träffade i samband med beslutet USA:s utrikesminister Antony Blinken på utrikesdepartementet i Paris. Efter mötet sade Le Drian att krisen mellan Frankrike och USA är fortsatt allvarlig och att man inte har nått någon gemensam lösning på konflikten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!