Unga skådisar ger igen i Orbáns "kulturkrig"

Studenter ockuperar skolbyggnader, lärare går i strejk och tusentals demonstranter bildar mänskliga kedjor genom Budapest. De anklagar Ungerns regering för att ta politisk kontroll över den kulturella bildningen och i förlängningen Ungerns film- och teaterbransch.

Teater- och filmstudenter bildar mänsklig kedja i Budapest i en protestaktion mot regeringens växande inflytande över kulturen och utbildningen. Bilden är tagen den 6 september.

Teater- och filmstudenter bildar mänsklig kedja i Budapest i en protestaktion mot regeringens växande inflytande över kulturen och utbildningen. Bilden är tagen den 6 september.

Foto: Marton Monus/MTI via AP/TT

Film2020-09-26 10:22

Premiärminister Viktor Orbáns regering beslutade under sommaren att prestigefyllda Teater- och filmuniversitetet i Budapest inte längre ska drivas av staten. I stället ska det drivas i form av en stiftelse – där regeringen tillsätter samtliga medlemmar som får besluta i frågor om anställningar, budgetering och läroplaner.

I början av september beslutade ett hundratal av skolans elever att ockupera en av skolans byggnader i protest mot vad de ser som ett regelrätt maktövertagande. Den nya styrelsen fick besked att den inte skulle släppas in förrän universitetets oberoende satts på pränt.

– Det är ett väldigt avsiktligt och beslutsamt kulturkrig som Viktor Orbán driver, säger studentkårsledaren Mihály Csernai till The New York Times.

"Nytt sätt att tänka"

Orbán och regeringspartiet Fidesz har länge tagit strid mot institutioner som de dömt ut som politiska, och värderingar som i deras ögon är alltför vänstervridna eller liberala. Och då har kulturinstitutionen som fostrat flera av Ungerns främsta film- och teaterstjärnor varit ett särskilt rött skynke.

Lärosätets nytillsatte styrelseordförande Attila Vidnyánszky säger sig vara öppen för dialog, men slår också fast att han vill ha "nya sätt att tänka" på universitetet, och att befintliga kurser därför kommer att få ett större fokus på patriotism och kristendom, skriver BBC.

Filmskaparen Ildiko Enyedi, vars film "On body and soul" (2017) vann pris för bästa film på Berlins internationella filmfestival och Oscarsnominerades, har sagt upp sig från en tjänst som föreläsare vid skolan. Hon meddelade sina elever att hon "korkat nog hade hoppats att sunt förnuft och respekt för universitetstraditioner skulle ha någon betydelse och att universitetets oberoende skulle kvarstå", enligt Reuters.

Patriotisk skolning

Orbán-regeringen har sedan tidigare utökat sitt inflytande över teatervärlden genom att skaffa sig mer att säga till om när det gäller statliga teatrars utbud och anslag. Den har också utökat kontrollen över den högre utbildningen, infört en nationell läroplan med patriotiska inslag och förändrat framför allt historie- och litteraturutbildningen. Det uttryckliga målet är att elever ska lära sig att vara "stolta över sitt folks historia".

I samband med att skolbyggnader ockuperades samlades tusentals människor i huvudstaden Budapest för att protestera mot regeringens ingripande. De bildade en omkring fem kilometer lång mänsklig kedja från campus till parlamentet och skickade mellan sig ett dokument som formulerade ett oberoende för Teater- och filmuniversitetet.

Lärare som motsätter sig förändringarna höll nyligen ett slags varningsstrejk för att markera.

Under söndagen kommer ett demonstrationståg gå från Hjältarnas torg i Budapest till universitetet och deltagarna uppmanas klä ut sig och ta med rekvisita.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!