I samband med den afghanska nationaldagen den 19 augusti – som markerar självständigheten från Storbritannien 1919 – deltog hundratals personer i flera talibankritiska protester i Kabul.
Bilder visar hur unga män trotsigt tågar genom huvudstaden med afghanska flaggor – en klar utmaning mot det nya styret. Beväpnade talibaner på bilflak övervakar demonstrationen utan att ingripa.
I Kabulstadsdelen Wazir Akbar vecklade en grupp kvinnor och män ut den afghanska flaggan.
"Vår flagga, vår identitet", ropade deltagarna enligt AFP.
En av talibanernas bilburna patruller saktade ned och granskade sällskapet, men valde att ignorera motståndshandlingen och köra vidare.
Talibanerna gör samtidigt själva anspråk på nationaldagsfirandet. På torsdagen publicerade rörelsen ett uttalande där den drar paralleller mellan sitt maktövertagande, det brittiska nederlaget 1919 och Sovjetunionens reträtt 1989.
"Det är en stor källa till stolthet för afghanerna att deras land i dag är på gränsen till oberoende från den amerikanska ockupationen", skriver talibanerna enligt AFP.
Sköt vid firande
På andra håll i landet rapporteras läget vara oroligt. Flera personer ska ha dödats i staden Asadabad i öst, där talibanerna öppnade eld i samband med ett nationaldagsfirande. Det var oklart om offren skjutits ihjäl eller trampats till döds i den panik som utbröt, berättar ett vittne för Reuters.
På onsdagen sköt talibanerna mot invånare i Jalalabad i öst som protesterade mot gruppens maktövertagande. Minst tre personer ska ha dödats.
Och vid flygplatsen i Kabul har minst tolv människor mist livet, enligt uppgifter från både talibanerna och försvarsalliansen Nato. De tolv ska antingen ha skjutits eller trampats ihjäl.
Flygplatsen kontrolleras fortfarande av USA och därifrån pågår evakueringar av främst västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda dygnet runt. Men desperata afghaner som vill fly landet har också tagit sig dit. Talibanerna har upprättat vägspärrar vid området som manar alla som inte har rätt att resa att återvända hem.
– Vi vill inte skada någon vid flygplatsen, säger en talibanföreträdare.
Kvinnor i regeringen
Efter helgens maktövertagande har talibanerna ansträngt sig för att framstå som mjukare och mer inkluderande än under det tidigare väldet 1996–2001. Då förbjöds kvinnor att röra sig utanför hemmen utan manligt sällskap, offentliga avrättningar var vanliga och musik bannlystes.
Nu sägs att flickor ska få fortsätta att gå i skola och kvinnor arbeta – inom ramarna för islamisk lag – och att kvinnor och personer som arbetat för tidigare styren kommer att beredas plats i den nya regeringen.
– Kvinnor kommer att rådfrågas och erbjudas roller i den nya afghanska regeringen, hävdar en talesperson för nyhetsbyrån Reuters.
Talibanerna har bland annat hållit överläggningar med den tidigare presidenten Hamid Karzai och den förra regeringens chefsminister Abdullah Abdullah, tidigare svurna fiender till rörelsen.
Uppgifter: Knackar dörr
Ett annat löfte från talibanerna är att "alla på motståndarsidan är benådade, från A till Ö".
Men enligt en rapport från det norska analyscentret Rhipto, som tillhandahåller underrättelseinformation till flera FN-organ, har talibanerna redan inlett "riktad dörrknackning" i jakten på meningsmotståndare som rörelsen vill gripa. Det ska främst röra sig om personer som haft högt uppsatta positioner inom polisen, militären eller säkerhetstjänsten.
– Vi befarar att individer som tidigare arbetat med Nato och USA eller deras allierade, samt deras familjer, kommer att utsättas för tortyr och avrättningar, säger Rhiptochefen Christian Nellemann till AFP.
"Väst uppfattas som svagt"
Talibanernas plötsliga maktövertagande, efter ett tjugo år långt krig som tagit hundratusentals liv och kostat tiotusentals miljarder kronor, ritar om kartan och tvingar makthavare i Väst att rannsaka sig själva.
EU:s utrikeschef EU:s utrikeschef Josep Borrell kallar regeringens fall den största geopolitiska händelsen sedan Rysslands annektering av den ukrainska Krimhalvön 2014.
– Vi måste prata med talibanerna, men det betyder inte erkännande, säger EU-toppen enligt AFP.
Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace skräder inte orden.
– Jag är inte bekväm med att vi nu har en världsordning där våra motståndare uppfattar västvärldens beslutsamhet som svag, säger han till public servicekanalen BBC.
– Islamister världen över ser vad de uppfattar som en seger som kommer att inspirera andra terrorister.