Sommartips: En fridfull paus i det gröna

Grönska, fika och litteraturhistoria – Övralid och farfarstugan bjuder på det mesta. "Det är ett perfekt utflyktsmål inte alls långt från Motala" säger Marcus Kåtorp, förvaltare av Övralid.

Stentrollen lurar i skogen och bara väntar på att bli hittade.

Stentrollen lurar i skogen och bara väntar på att bli hittade.

Foto: Sofia Axelsson

Utflykt2018-07-14 13:58

Den lummiga skogen möter de välklippta gräsmattorna, blomsterarrangemangen och Verner von Heidenstams pampiga stenhus.

– Vi arbetar med att få fram hela Övralid. Det går att spendera hela dagen här för den som vill, säger Marcus Kåtorp.

Han menar att det finns något för alla besökare.

– Man behöver inte komma hit för von Heidenstams litteraturhistoria, det räcker kanske med att vandra runt i den fantastiska naturen, ta en fika i farfarstugan eller spela lite fotboll. Våra tre ledord är utsikten, lugnet och stämningen så det finns mycket att ta av, säger Marcus och fortsätter:

– Jag tror inte så många tänker på Övralid. Det är ett perfekt utflyktsmål inte alls långt från Motala, det tar bara några minuter från stan.

Nytt för sommaren är att man kan ta sig en vända med häst och vagn.

– Från och med den sista helgen i juni fram till mitten av augusti kan man åka med häst och vagn mellan parkeringen och Övralid och farfarstugan.

Verner von Heidenstams hus stod klart 1925 där han bodde fram till sin död 1940. Huset är bevarat precis så som han lämnade det och en liten bit bort från huset ligger han begravd. Under de öppna sommarveckorna sker det guidningar varje timme som berättar om nationalskaldens liv och verk.

Även om det stora huset och farfarstugan gemensamt har cirka 14 000 besökare per år så har arbetet med att få fler barnfamiljer till området varit viktigt enligt Marcus.

– Här finns det stora och bra ytor att vara på, föräldrarna kan bara låta barnen vara. De kan få leka med trähästarna eller låna en boll. Vi har även en liten trollstig där barnen kan leta efter stentroll ute i skogen. Det är många som kommer hit som säger att de känner sig helt avslappnade, säger han.

Caféverksamheten i farfarstugan drog igång under tidigt 1960-tal.

Varför kallas det farfarstugan?

– Huset tillhörde gården här uppe och i dem bodde en man som hette Gustav och som fixade det mesta, som en riktig farfar. Därför blev huset farfarstugan, säger Marcus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om