Högskoleprovet blir mindre värt

Åldersgräns och färre chanser att skriva högskoleprovet, bye bye till meritpoäng men också en helt ny möjlighet för dem utan gymnasiebetyg att visa att man har kompetens för att plugga på högskola.Förslagen bäddar för ett nytt antagningssystem om fem år.

Foto: ERIK G SVENSSON

Utbildning2017-03-18 16:00

Regeringens utredare Jörgen Tholin och hans medarbetare har det senaste året mejslat fram förslagen på ett enklare regelsystem för antagning till högskolan. Det handlar dels om behörighetsregler, dels om urvalsregler vid konkurrens om studieplatserna. Bakgrunden är att systemet lappats och lagats ett antal gånger och blivit både krångligt och svåröverblickbart.

Utredningen föreslår nu bland annat att vuxna som saknar gymnasieexamen ska kunna skriva ett nationellt behörighetsprov. Provet får en nedre åldersgräns på 24 år.

– Vi vill inte att yngre människor ska lockas att hoppa av gymnasiet och göra provet i stället. I första hand ska man gå på gymnasiet, i andra hand skriva provet, förklarar Jörgen Tholin.

Det gamla välkända högskoleprovet blir kvar, som ett instrument att rangordna sökande när det är konkurrens om studieplatserna. Men utredningen föreslår som väntat att provet får en mindre betydande roll i urvalet. Andelen platser som fördelas på basis av provresultat minskas från minst 33 procent till minst 15 procent. Samtidigt införs en åldersgräns på 19 år och antalet provtillfällen begränsas till tre prov under tre år.

– Det är rimligt att man visar att gymnasiet är huvudalternativet, säger Jörgen Tholin.

Om utredningens förslag går igenom kommer dessutom meritpoängen slopas. Meritpoäng ges för vissa fördjupningskurser i gymnasieskolan, men poängen räknas olika beroende på vilken utbildning som söks. Krångligt, med andra ord. Syftet med meritpoängen var att sporra elever att läsa mycket språk och matte men det målet kan nås på ett enklare sätt, enligt utredningen.

– Det är viktigt att vi har goda språkkunskaper, men vi måste lösa problemen där de uppstår. Tycker politikerna att det är viktigt att folk läser moderna språk så får man göra det obligatoriskt i gymnasieskolan.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, ser också vikten av att gymnasieelever satsar på fördjupande kurser.

– Där får jag jobba med gymnasieministern för att se hur vi kan stärka till exempel de moderna språkens roll, säger hon. (TT)

Termer Fler förslag

Grundläggande behörighet: Krävs för alla högskoleutbildningar. Uppnås vanligen med gymnasieexamen, komvux-examen eller motsvarande. Enligt utredningsförslaget även via ett nytt, nationellt behörighetsprov för 24-åringar och äldre.

Särskild behörighet: Varierar beroende på utbildning. Exempelvis krävs gymnasiekurserna biologi 2, fysik 2, kemi 2 och matematik 4 för att kunna antas till läkarprogrammet.

Urval: Tillämpas när det finns fler behöriga sökande än studieplatser. De sökande konkurrerar vanligen med sitt meritvärde (betyg) och/eller resultat från högskoleprovet.

Utredningen föreslår också:

Ett nationellt behörighetsprov prövas på försök från hösten 2017 till och med 2024. Därefter slutligt beslut.

De som väljer att inte göra provet ska som tidigare kunna få sin kompetens bedömd genom validering.

Resultatet från behörighetsprovet och validering ska kunna ge ett meritvärde att konkurrera med i urvalet.

Särskilda behörighetskrav för yrkesutbildningar och konstnärliga utbildningar fastställs av UHR, i övrigt av respektive lärosäte. Områdesbehörigheter avskaffas.

Vid urval ska flest platser fördelas på basis av gymnasiebetyg. Resultat från högskoleprov ges mindre utrymme.

Resultatet från högskoleprovets två delar – den verbala och den kvantitativa – ska kunna viktas på olika sätt beroende på utbildningens inriktning.

Källa: Tillträde för nybörjare – ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!