Östgötar i Kalifornien: "Glad att vi lever"

Östgötska familjen Dahlin bor i Santa Barbara där den omfattande skogsbranden Thomas härjar.

Jul. Trots att skogsbranden härjar försöker familjen Dahlin få den rätta "jul spiriten" att infinna sig genom pynt och firande.

Jul. Trots att skogsbranden härjar försöker familjen Dahlin få den rätta "jul spiriten" att infinna sig genom pynt och firande.

Foto: Privat

USA2017-12-22 21:30

För 14 år sedan flyttade Helena och Hans Dahlin med döttrarna Matilda och Sara till USA. Tidigare bodde Henelna och Hans i Norrköping, men döttrarna är födda och uppvuxna i Vadstena. Nu bor familjen i Santa Barbara i södra Kalifornien.

I delstaten är skogsbränder och jordbävningar mycket vanliga.

– Vi har varit med om många bränder men det här är den tuffaste hittills, säger Helena Dahlin.

– Vi bor i ett sådant läge där vi har kunnat se branden med blotta ögat. Tidigare låg vi under "frivillig" evakueringsorder men tack och lov slapp vi flytta på oss, fortsätter hon.

För ett par år sedan fick familjen lämna hemmet i samband med en av många återkommande skogsbränder.

De är alltid beredda att snabbt flytta på sig.

– I lördags när branden fick nytt farligt fäste så kunde vi se flammorna över bergskammen, säger Helena Dahlin. Rökutvecklingen och den kraftiga branddoften var påtaglig och under några dygn var de vakna på nätterna för att bevaka utvecklingen av branden. De följde de konstanta uppdateringar via TV:n samt fick varningar via mobilen.

– Vi har packade väskor med viktiga papper, pass, green card och de allra viktigaste sakerna som inte går att ersätta, säger hon.

Just nu är ungefär 60 procent av branden under kontroll. Enligt beräkningar ska branden vara helt släckt runt den 7:e januari.

– För tillfället har det lugnat sig betydligt jämfört med hur det var för några dygn sedan, men faran är inte över ännu. Brandmännen gör ett fantastiskt jobb och jag beundrar verkligen dem för den otroliga insats de gör, säger Helena Dahlin.

De som evakuerats från sina hus fick komma tillbaka till sina hem i torsdags, förklarar hon.

– Det är ungefär 1 000 hus som brunnit ned, så det är en tuff verklighet och två personer har tyvärr omkommit, därav en ung brandman. Om inte dessa brandmän gjort sitt jobb så hade Santa Barbara brunnit ned. Man har kallat in brandmän från hela Kalifornien samt flera andra stater som ställt upp, totalt har 8 500 brandmän varit inkopplade, säger hon.

Vindarna och att det är torrt i marken är det största hotet mot bebyggelsen. Det har inte regnat ordentligt på ett helt år.

– Många gånger för de starka vindarna med sig brandflammor som är så breda och stora att man inte kan inte beräkna framfarten. Det har varit stora problemet, att vinden kan gå i ena riktningen men efter en halvtimme eller timme så tvärvänder vinden mot bebyggelsen igen. Det går så fort, säger Helena Dahlin.

Tidigare var stora områden avspärrade.

– I stadsdelarna som branden varit mest varit fokuserad kring stängde man först ned allt. Hotell, skolor och affärer. Av brandsäkerhetsskäl har man blockerat alla gatorna, men nu har man lättat på säkerheten, säger hon.

Alla skolor i hela området har varit stängda i över två veckor. Nu har barnen gått på jullov.

– Alla skolbarn får i träning i hur agera vid krissituation. Jag har jobbat som lärare i många år och varit med när man tränar man barnen för liknande situationer, säger hon.

Även flera företag har haft stängt.

– Nästan alla i hela staden har blivit tillsagda att inte vara utomhus, och måste man så är det att bära ansiktsmask för att inte åka på lungsjukdomar.

Den giftiga askan yr fortfarande men har tack och lov minskat.

– Askan är det tuffaste momentet då den sprids och är väldigt giftig. Det kan bli ett hälsoproblem för unga, gamla och barnfamiljer, säger Helena Dahlin.

Hon tittar ofta ut genom fönstret.

– Man ser väldigt fort hur allvarlig eller hur långt borta branden är, det är ett speciellt ljussken.

Trots att skogsbranden härjar försöker familjen Dahlin få den rätta "julspiriten" att infinna sig, få julkänsla.

– Det märks att alla vi människor är starkt berörda. Man går samman och försöker få den rätta "julspiriten" och försöka supporta varandra och hjälpa dem som blivit drabbade av branden eller blivit av med sina hem, det är sorgligt men trots allt som hänt har man hopp.

Helena Dahlin kallar det "amerikansk spirit".

– Den amerikanska spiriten är fin att se, att man inte ger upp utan försöker bygga upp sina hem igen och har hopp om framtiden ändå, mitt i paniken man befinner sig i.

Nu försöker familjen göra det bästa av julhelgen.

– Vilket givetvis inte är så lätt då man känner en sorg över detta, men vi försöker leva med det. I vårt hem försöker vi ha det så julpyntat som det går. Det finns hopp och vi ser med stor glädje fram emot julhelgen då vi kommer att få härligt Sverige besök från bästa vänner, säger hon.

– Jag är glad att vi lever och att vi är helt okej allihopa. Man får lära sig att vara ödmjuk inför det man har. Livet kan förändras blixtsnabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!