Vigselrättsfrågan splittrar kyrkan

Vigselrättsfrågan splittrar Svenska kyrkan i alla led, det märktes tydligt när ämnet debatterades i kyrkans egen "riksdag".

Foto:

Uppsala2007-10-25 00:00

Det var en lugn och sansad debatt närkyrkopolitiker och biskopar klev upp i talarstolen under kyrkomötet i Uppsala.

Två motioner vill se en utredning om vilka följder det blir om Svenska kyrkan avsäger sig vigselrätten. Kyrkomötet debatterade om man skulle säga ja eller nej till själva utredningen.

Vigselrättsfrågan har stötts och blötts genom åren, men har nu fått ny fart när en statlig utredning om ny könsneutral äktenskapslag pågår. Den skulle ge hetero- och homosexuella äktenskap samma juridiska grund.

Om lagen skulle träda i kraft är en del kyrkopolitiker och biskopar beredda överlåta det juridiska ansvaret till staten och i stället ha en ceremoni i kyrkan efteråt.

"Vi måste vara beredda"

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, ser ingen annan väg.

- Även om lagen inte skulle tvinga präster, med en annan syn på äktenskapet, att viga homosexuella riskerar de att anklagas för diskriminering .

StaffanHolmgren, moderaterna i Svenska kyrkan, har varit med och skrivit en av motionerna.

- Jag tycker inte att det är rätt med samkönade äktenskap. Men lagen kommer sannolikt att gå igenom. Då måste vi vara beredda, det krävs förändringar inom kyrkan.

Kan feltolkas

Biskop Martin Lind är en av de som tydligast tagit ställning för könsneutral äktenskapslag och fortsatt vigselrätt. Han debatterar gärna vigselrätten, men tycker det är olyckligt att diskussionen förs samtidigt som debatten om könsneutralt äktenskap.

- Folk kan lätt tolka att de går miste om kyrkobröllop och att det är de homosexuellas fel.

Lind önskar att debatten om vigselrätten återupptas senare för att minska missriktad kritik mot homosexuella.

Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstad, ville få bort vigselrätten redan som ung. Inte på grund av könsneutrala äktenskap, utan för att kyrkan ska vara skild från staten. Frågan måste få diskuteras även om homosexuella kan få kritik, menar han.

Lennart Koskinen, biskop i Visby, står på Martin Linds sida och pratar om en bred folkkyrka där alla ska få plats.

- Inte en snäv kyrka för ett fåtal.

Flera som förordar vigselrätten lyfte fram kyrkovigselns djupa folkliga förankring och att den ger Svenska kyrkan en bredare kontaktyta.

I dag väntas Kyrkomötet trots allt säga nej till en utredning. En fingervisning gavs redan tidigare när gudstjänstutskottet, med representanter från alla grupperingar, föreslog att avslå motionerna.

- Det pekar på att den högsta demokratiska instansen inom Svenska kyrkan är fortsatt för vigselrätten, säger Martin Lind.

Men motståndaren Carl Axel Aurelius, biskop i Göteborg, tycker att slutsatsen är förhastad. Träder lagen i kraft kan mycket väl en utredning om vigselrätten klubbas igenom iKyrkomötet nästa höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om